Mluvčí francouzské vlády: Silné euro má i výhody

21.10.2009
čtk

Silný kurz eura k dolaru je pro ekonomiku handicapem, má však také určité výhody. Řekl to mluvčí francouzské vlády Luc Chatel, který tak zmírnil úterní vyjádření hlavního ekonomického poradce francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Henriho Guaina. Ten prohlásil, že pokud kurz eura překročí hranici 1,50 dolaru, bude to pro evropský průmysl a ekonomiku katastrofa.

Silné euro, to je v určitých ohledech handicap, ale zároveň je to v jiných věcech výhoda, řekl mluvčí po schůzi kabinetu. Za výhody označil například nižší náklady na paliva.

Od začátku roku euro k dolaru posílilo o zhruba sedm procent a v úterý se dostalo až těsně pod 1,50 USD, nejvýše za 14 měsíců. Silné euro zdražuje evropský vývoz a snižuje konkurenceschopnost evropského zboží v cizině, což řadu firem v eurozóně výrazně poškozuje.

Guaino si v úterý stěžoval, že Spojené státy zaplavují svět peněžní likviditou, což může vyvolat inflační spirálu. Evropa podle něj tomu nebude moci přihlížet, protože by ji silné euro zadusilo, a bude muset rovněž přikročit ke zvyšování objemu peněz v oběhu s inflačními důsledky.

Mluvčí dnes dodal, že prezident Sarkozy navrhne skupině nejvýznamnějších světových ekonomik G20 úplně novou mezinárodní měnovou organizaci, která bude lépe odrážet dnešní svět. Má to ale být až v roce 2011, kdy bude Francie G20 předsedat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek