EU hrozí Kanadě vízy pro diplomaty

23.10.2009
čtk

Pokud Kanada do konce roku neusnadní vydávání víz pro ČR a jasně nestanoví opatření k obnovení bezvízového styku, zavede Evropská unie víza pro kanadské diplomaty. Rozhodli o tom v Lucemburku ministři vnitra EU. Usnadněním vydávání znamená hlavně zřízení vízového oddělení na kanadském velvyslanectví v Praze. V současnosti musejí ěši pro víza jezdit až do Vídně.

Komise vyzývá Kanadu, aby stanovila jasná opatření, k nimž hodlá v blízké budoucnosti přistoupit v zájmu zrušení vízového požadavku vůči českým občanům, uvádí zpráva Komise, kterou ministři vnitra přijali. Podle českého ministra vnitra Martina Peciny Česká republika očekává reakci EU v případě, že do konce roku nedojde k očekávanému pokroku.

Kanada obhajuje zavedení víz z letošního července jako reakci na velký počet žadatelů o azyl z Česka. Významné množství z nich tvořili Romové.

Češi kanadské argumenty dlouhodobě kritizují. Praha se obrátila na EU, aby situaci pomohla vyřešit. Podle české strany je na vině hlavně špatně fungující kanadský azylový systém. To Ottawa připouští.

Evropská komise připravila hodnotící zprávu o česko-kanadském sporu. Zdůrazňuje, že tento případ je vůbec prvním v historii, kdy nějaká třetí země obnovila vízovou povinnost pro občany některého členského státu EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek