Füle: Předsednictví zanechalo v EU otisk

23.10.2009
Euroskop

Předsednictví v Evropě zanechalo otisk českých priorit v politické i hospodářské oblasti, vyzdvihnul přínos českého šestiměsíčního působení v čele Evropy ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle na konferenci „Předsednictví ČR v EU a jeho význam“. Sedmou mezinárodní konferenci „European Governance – Corporate Governance“ uspořádaly 23. října v Paláci Rytířská Institut členů správních orgánu (CIoD), Centre International de Formation Européenne (CIFE), Konrad-Adenauer-Stiftung, a Česká spořitelna.

Ministr pro evropské záležitosti zahájil svou řeč připomenutím úspěchů české vlády v obraně zájmů českých podnikatelů při předsednictví. Po celou dobu předsednictví bránilo celistvost vnitřního trhu proti protekcionistickým snahám některých států. Tímto přístupem, který šel proti hlavnímu proudu v Unii zabránilo nekontrolovaným závodům v pumpování peněz do ekonomiky bez ohledu na dopady na zbytek Evropy, připomenul ministr.

Jako konkrétní úspěchy jmenoval zajištění trvalé výjimky pro sníženou daň z přidané hodnoty pro místně poskytované služby náročné na lidskou práci, úpravu 3 nařízení ke strukturálním fondům a fondu soudržnosti zjednodušující čerpání dotací a úpravu tzv. třetí a šesté směrnice, která snížila byrokratickou zátěž při fúzích a sjednocováních společností.

Podnikatelské zájmy hájilo předsednictví i v ochraně duševního vlastnictví, kde dosáhlo pokroku v jednotném patentním soudnictví a vytváření patentu Evropského společenství. Za českého předsednictví byl také schválen Akční plán pro roky 2009 až 2012 v boji proti porušování práv duševního vlastnictví.

Úspěchů dosáhlo předsednictví i v silniční dopravě, kde byla schválena dohoda o kabotáži, tedy možnosti dopravců provádět vnitrostátní nákladní přepravu v jiném státě EU, než ve kterém jsou zaregistrováni.

Výzvy pro budoucnost

V druhé části nastínil Štefan Füle největší výzvy v nastávajícím období. Nejdříve se věnoval jednání o obnovené Lisabonské strategii, která budou probíhat v příštím roce. Lisabonská strategie přijatá v roce 2000 si stanovila za cíl učinit z EU do roku 2010 nejkonkurenceschopnější ekonomiku založenou na znalostech.

„Není žádným tajemstvím, že většina cílů Lisabonské strategie nebyla naplněna, řekl ministr. „To by však nemělo vést k rezignaci na snahu o strukturální reformy, spíše naopak, dodal. Jako důležité cíle pro obnovenou Lisabonskou strategii vidí vytvoření stabilního makroekonomického prostředí, podporu podnikání a investic a otevření asijských trhů pro české podnikatele.

V současnosti EU řeší podle ministra především dvě témata důležitá pro české podnikatele. Jako reakci na systémové nedostatky projevené během ekonomické krize připravuje reformu dohledu nad finančními trhy na makro- i mikroúrovni a jedná o společné pozici pro prosincový summit o boji proti změnám klimatu v Kodani.

Reformní kroky, které mají stabilizovat a obnovit důvěryhodnost evropských finančních trhů, podle ministra česká vláda podporuje. Českou pozici specifikoval tím, že „na nadcházející Evropské radě budou čeští zástupci hájit zachování národních dohledů a fiskální svrchovanosti ČR a primární odpovědnost národních orgánů za stabilitu trhů.

Nalezení společné pozice EU pro prosincová jednání v Kodani vidí jako nesmírně důležité. Vláda si uvědomuje přínosy dohody o snížení emisí skleníkových plynů, ale i rizika, která z ní vyplývají, řekl. Pokud EU nebude mít na summitu silný mandát a nepodaří se jí přinutit ostatní silné hráče (Čínu, USA nebo Brazílii), aby na dohodu přistoupili, hrozí snížení konkurenceschopnosti EU a přesouvání výroby do oblastí s nižšími náklady.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek