Aktivisté odmítli pozvání na Guantánamo

25.10.2009
čtk

Tři vlivné mezinárodní organizace na ochranu lidských práv v pátek uvedly, že odmítnou pozvání navštívit příští měsíc americkou věznici Guantánamo na Kubě, protože pozvání jim nezaručuje možnost, že budou moci hovořit přímo se zadržovanými. Informuje o tom agentura AP.

Organizace Amnesty International USA, Americká unie pro ochranu občanských svobod (ACLU) a Human Rights Watch shodně uvedly, že nedávné pozvání amerického ministerstva obrany má daleko k plnému přístupu do věznice na americké základně na Kubě, jak to organizace společně žádaly v lednovém dopise americkému prezidentovi Baracku Obamovi. To, co je zapotřebí, je stále odmítáno, a to plný přístup do vězeňského zařízení včetně zadržovaných, abychom mohli nezávisle zkontrolovat a podat zprávu o tamních podmínkách uvěznění, prohlásil Jamil Dakwar, ředitel programu lidských práv ACLU.

Americký prezident Barack Obama hned po svém letošním nástupu do Bílého domu vydal příkaz uzavřít věznici v Guantánamu, kde je stále zadržováno přes 200 osob podezřelých z terorismu, do ledna příštího roku. V USA se v poslední době stále častěji ozývají hlasy, že tento termín nemusí být splněn.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek