Maďarský Fidesz nařkl Slovensko z protievropanství

25.10.2009
čtk

Maďarské opoziční hnutí Fidesz nařklo slovenské politiky z nerespektování podstaty Evropy a Evropské unie, napsala dnes agentura MTI. Jde o další ze série roztržek kvůli spornému zákonu na ochranu slovenštiny, který umožňuje Bratislavě trestat prohřešky proti státnímu jazyku.

Není to poprvé, kdy vysoce postavení slovenští politici ukázali, že ignorují podstatu Evropy a Evropské unie, uvedl parlamentní Fidesz v prohlášení. Reagoval tak na výrok slovenského vicepremiéra Dušana Čaploviče v pátečním pořadu slovenské soukromé televize JOJ, v němž označil nedávný projev šéfa Fideszu Viktora Orbána v jihoslovenské Rimavské Sobotě za politický útok proti Slovensku a slovenským a evropským hodnotám.

Orbán přednesl projev před týdnem na kongresu Strany maďarské koalice, která na Slovensku zastupuje práva maďarské menšiny. Tvrdě kritizoval novelu slovenského jazykového zákona. Podle něj by měla mít maďarská menšina, která tvoří asi deset procent obyvatelstva Slovenska, stejné práva, jako menšiny v západní Evropě.

Fidesz se prý v politice vůči Karpatské kotlině bude raději nadále zaměřovat na evropská řešení než na prohlášení slovenských politiků. V rámci Evropské unie nemůže podle konzervativců existovat dvojí standard. Maďaři žijící v Karpatské kotlině by měli mít nárok na to samé, na co mají Katalánci či jiné etnické komunity žijící v západních (evropských) zemích, prohlásil Fidesz.

V červnu přijatý zákon umožňuje na Slovensku od 1. září trestat prohřešky proti slovenštině; od ledna mají být za porušování normy uplatňovány pokuty až 5000 eur (až 130.000 korun). Zákon vyžaduje používání slovenštiny v oficiálním styku. Svůj jazyk mohou národní menšiny užívat při komunikaci s úřady ve městech a vesnicích, kde tvoří více než dvacet procent obyvatel.

Novela vyhrotila vztahy mezi Budapeští a Bratislavou. Maďarsko argumentuje znevýhodněním maďarské menšiny na Slovensku. Bratislava naopak tvrdí, že práva menšin zákon posiluje. Kvůli zlepšení vzájemných vztahů se v září sešel maďarský premiér Gordon Bajnai se svým slovenským kolegou Robertem Ficem v severomaďarském městě Szécsény, kde se dohodli na další spolupráci, na bilaterálním řešení svých sporů a na respektování názorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ke slovenskému jazykovému balíčku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek