USA požádaly Španělsko o zprostředkování ve vztazích s Kubou

25.10.2009
čtk

Americký prezident Barack Obama požádal Španělsko, aby se ujalo role zprostředkovatele a požádalo kubánskou vládu, aby se více snažila o zlepšení americko-kubánských vztahů. Píše to dnešní španělský deník El País.

Řekněte Raúlovi (Castrovi), že když on neudělá gesto, neudělám je ani já, řekl údajně Barack Obama španělskému premiérovi Josému Luisi Zapaterovi při jejich rozhovoru z 13. října v Bílém domě. List se odvolává na nejmenovaný diplomatický zdroj.

My vyvíjíme úsilí, nebudou-li však oni činit totéž, bude pro nás těžké pokračovat, uvedl podle El Paísu americký prezident.

Zapatero mu na to odpověděl, že španělský ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos odjíždí na Kubu v příštích dnech.

Ať řekne kubánské vládě, že je nám jasné, že se věci nemohou změnit ze dne na den, ale že po několika letech, při zpětném pohledu, má být tento moment považován za bod, v němž začaly změny, dodal Obama.

Toto poselství Morations předal minulý týden za své cesty na Kubu, napsal El País.

Od svého nástupu do úřadu zahájil Obama politiku oteplování vztahů s Kubou. Zrušil omezení, která kubánsko-americkým rodinám komplikovala cesty a zasílání peněz na Kubu. Nedávno ale podepsal prodloužení platnosti zákona, který uvaluje obchodní embargo na Kubu. Dal jasně najevo, že embargo nebude zrušeno, dokud Havana nezačne podnikat kroky k demokratickým reformám.

Havanu navštívilo také několik amerických činitelů, mezi nimi skupina kongresmanů, guvernér státu Nové Mexiko Bill Richardson a vysoká úřednice ministerstva zahraničí Bisa Williamsová.

Vláda Raúla Castra v úterý propustila na žádost španělského ministra zahraničí politického vězně. Pravdou ovšem zústává, že uvězněných prodemokratických aktivistů a nezávislých novinářů je na Kubě podle odhadů kolem dvou set. Moratinos Havaně přislíbil, že se za Kubu přimluví i v Evropské unii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek