MMF: Estonsko má šanci zavést euro v roce 2011

26.10.2009
čtk

Estonsko má podle Mezinárodního měnového fondu šanci přijmout euro v roce 2011, jak si stanovilo ve svém novém plánu. Vláda by ale měla rozšířit daňový základ, aby snížila rozpočtový deficit. MMF na letošní rok Estonsku předpovídá propad hrubého domácího produktu o 14 procent, s obnovením růstu počítá až ve druhém pololetí 2010.

Estonsko teď má přijetí eura nadosah, řekl dnes novinářům šéf mise MMF ve střední Evropě Christoph Rosenberg. Ještě tam ale nejsme. Přijetí eura není řešením na všechny problémy, dodal. Pro vládu nebude podle Rosenberga snadné, aby udržela deficit pod třemi procenty HDP, jak vyžadují pravidla pro zavedení eura. Jedinou možností, jak toho dosáhnout, podle něj zřejmě bude zvýšení na příjmové straně rozpočtu. Jako účelné se proto jeví rozšíření daňového základu.

Estonsko už má svou měnu v režimu směnných kurzů ERM-2, což je předstupeň pro zavedení eura. V tomto režimu by estonská koruna měla setrvat alespoň dva roky. Smyslem je měnu otestovat a připravit na konverzi. Během té doby by se měla především zmírnit kolísavost kurzu. Estonsko už o vstup do eurozóny jednou usilovalo , kvůli vysoké inflaci se mu to ale nepodařilo. Teď je sice inflace pod kontrolou, vláda pravého středu se ale zase potýká s vysokým rozpočtovým deficitem.

Eurozóna má v současné době 16 členů, jako poslední letos v lednu vstoupilo Slovensko. Cílem je, aby euro postupně zavedli všichni člemové EU, ale například Česká republika se vstupem do eurozóny nepočítá alespoň do roku 2015.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek