AFP: Blair již není favoritem na post „prezidenta EU“

30.10.2009
čtk

Šance bývalého britského premiéra Tonyho Blaira stát se „prezidentem“ Evropské unie výrazně klesly, když evropští sociální demokraté, teoreticky jeho hlavní podporovatelé, dali najevo, že je zajímá hlavně post „ministra zahraničí“ unie. Ministerští předsedové Španělska, Belgie a Maďarska pak načrtli profil příštího šéfa unie, který se podle agentury AFP hodně liší od Blaira. Německá kancléřka prohlásila, že počká na závěr ratifikace Lisabonské smlouvy, která zřízení obou funkcí předpokládá, než řekne, komu dává přednost.

Nominace budoucího prezidenta EU není oficiálně na pořadu včera zahájeného summitu Unie v Bruselu, ale je jedním z hlavních diskutovaných témat v jeho zákulisí a mezi novináři.

Nejčastěji jsou zmiňováni Blair, i když ještě neřekl, zda bude na funkci kandidovat, a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, který to už udělal. Včera se mezi kandidáty zařadil bývalý předseda irské vlády John Bruton, Rakušané podporují potenciální kandidaturu svého bývalého premiéra Wolfganga Schüssela.

Zájem o prezidentskou funkci včera potvrdil Ir John Bruton, zvlášť prý v případě, že nebude k dispozici žádný nynější člen Evropské rady. O jedno z obou míst projevili zájem také liberálové, kteří argumentují tím, že konzervativci už mají posty předsedy Evropské komise a Evropského parlamentu.

Prezidentem EU se míní plánovaná funkce předsedy Evropské rady (summitu EU), který má být volen členskými státy na dva a půl roku místo současného půlročního rotujícího předsednictví jednotlivých členů. Zástupci členských států budou dál předsedat Radám EU (radám ministrů), nikoli však summitům. Prezident má zastupovat EU navenek.

Sociální demokraté by radějí získali ministra zahraničí

Blaira včera znovu podpořil jeho nástupce v čele britské vlády Gordon Brown. Řekl, že Blair by byl skvělým prezidentem a že Blairova podpora americké invaze v Iráku, která bývá označována za překážku k tomu, aby funkci získal, už není v Evropě téma.

Blairovy šance se však velmi snížily, když předseda sociálnědemokratické frakce v Evropském parlamentu Martin Schulz řekl, že frakce dává přednost tomu, aby sociálním demokratům připadla funkce ministra zahraničí.

Předsedové vlád Španělska, Belgie a Maďarska José Luis Zapatero, Herman Van Rompuy a Gordon Bajnai zase na společné tiskové konferenci řekli, že příští předseda Evropské rady by měl v sobě spojovat smysl pro kompromis a silnou proevropskou angažovanost. V tomto druhém bodu mluví proti Blairovi Irák a to, že Británie není v eurozóně ani v schengenském prostoru.

Pokud jde o ministra zahraničí, několik zdrojů AFP potvrdilo, že konzervativci jsou ochotni nechat tento post socialistům, protože s nimi chtějí mír.

Blair, dlouho považovaný za favorita, se dnes zdá izolován, napsala AFP. Tato agentura později citovala nejmenovaného vysokého unijního činitele, který řekl, že Juncker přistoupil na to, že spolu s Blairem se obětuje, načež by bylo možné se dohodnout na někom jiném.

Východoevropané preferují prezidentku Evropy

Podle tohoto zdroje by to mohl být Schüssel nebo nizozemský premiér Jan Peter Balkenende, i když některé východní země by rády prosadily nějakou ženu ze své oblasti. (Už byla zmiňována bývalá lotyšská prezidenta Vaira Víkeová-Freibergová.) Pro ženu se včera vyslovil i předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Německá kancléřka Angela Merkelová před zahájením jednání v Bruselu řekla, že než zveřejní své preference ohledně prezidenta unie, počká na dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy. K té prohlásila, že je spíš optimistická. V debatě o potenciálním prezidentovi dosud také nezazněl žádný autoritativní hlas z Francie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek