Německý ministr zahraničí míří na svou první cestu do Polska

31.10.2009

Nový šéf německé diplomacie Guido Westerwelle dnes poprvé navštíví Polsko, které si zvolil jako první cíl zahraniční cesty ve své funkci. Polský premiér Donald Tusk si gesto vyložil jako potvrzení „mimořádných“ vztahů obou zemí. Do Polska zamířil na první návštěvu letos v červenci i německý prezident Horst Köhler po svém zvolení do druhého volebního období.

Polští komentátoři se v minulých dnech zabývali skutečností, že nová německá vláda křesťanských demokratů kancléřky Angely Merkelové a malé liberální FDP Westerwelleho zmínila právě Polsko a Francii jako státy, s nimiž chce nový kabinet prohlubovat vztahy.

Přes proklamace ale polsko-německé vztahy nezůstaly bez komplikací, Poláci se v minulosti ostře stavěli proti činnosti německých vyhnaneckých spolků a plánům na stavbu Centra proti vyhánění dokumentujícího násilné odsuny velkých etnických skupin ve 20. století. Na německé straně zase panovaly obavy z levné pracovní síly, a při vstupu Polska a vůbec nováčků EU do schengenského prostoru také z toho, zda Poláci zajistí své východní hranice proti nelegálním příchozím.

Westerwelle se má setkat se svým protějškem Radoslawem Sikorským a podle agentury PAP také s prezidentem Lechem Kaczyńským. Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung nedávno postavil Westerwelleho homosexuální orientaci do kontrastu právě s pověstí Kaczyńského jako homofoba, který ještě jako varšavský primátor proslul zákazem pochodu gayů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek