Francie chystá klimatický plán pro nejchudší země

01.11.2009
čtk

Paříž připravuje plán, který má umožnit nejchudším státům světa financovat boj proti klimatickým změnám. Řekl to francouzský ministr životního prostředí Jean-Louis Borloo v rozhovoru, který dnes zveřejnila francouzská média. Příspěvky by podle něj mohly být plynout ze zisků z peněžních transakcí. Výši ani způsob zpoplatnění však ministr nezmínil.

Plán s pracovním názvem spravedlnost-klima chce Francie představit na prosincové konferenci o klimatu v Kodani. Peníze by podle ministra měly jít především na specifická zařízení, jako jsou hydraulické pumpy, sluneční elektrárny nebo větrné turbíny. Podle zdrojů týdeníku Le Journal du dimanche, kde rozhovor vyšel, by plán umožnil nashromáždit až 20 miliard eur (asi 530 miliard korun) ročně.

Výše příspěvku pro boj s klimatickými změnami je klíčovou otázkou řady světových debat. Byla také hlavním tématem pátečního summitu EU. Evropská komise předpokládá, že bohatší část světa bude muset po roce 2012 nejchudším zemím na boj s klimatickými změnami přispívat zhruba 100 miliardami eur ročně (zhruba 2,6 bilionu korun), do roku 2012 je to asi pět až sedm miliard eur ročně (130 až 182 miliard korun). Země střední a východní Evropy si však stěžovaly, že nemají na podobné příspěvky v současnosti dostatek peněz. EU tak prozatím stanovila, že příspěvek chudším zemím bude v podstatě dobrovolný.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek