ECB nechala základní úrok na minimu

06.11.2009
čtk

Evropská centrální banka včera podle všeobecného očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jedno procento. Prezident banky Jean-Claude Trichet po zasedání bankovní rady sdělil, že v eurozóně jsou již zřetelně vidět známky obnovení ekonomického růstu a v příštím roce se dá čekat postupné oživování z recese.

„Poslední informace nadále signalizují, že ve druhé polovině tohoto roku dochází ke zlepšování ekonomické aktivity. Bankovní rada očekává, že ekonomika eurozóny bude v roce 2010 postupným tempem oživovat,“ řekl Trichet na tiskové konferenci.

Investoři nejvíce čekali, zda ECB vyšle signál, kdy začne stahovat od bank přebytek hotovosti ve formě levných úvěrů, které dodává na peněžní trhy již od loňského podzimu po eskalaci finanční krize. Trichet k tomu dnes jen řekl, že o programu nabídky 12měsíčních úvěrů bankám při jednoprocentním úroku ECB rozhodne příští měsíc.

Kurz eura po Trichetově pozitivních slovech o vyhlídkách eurozóny mírně zpevnil a vůči dolaru se dostal až na 1,4917 USD. „Vyjádření ohledně růstového výhledu zní poněkud optimističtěji a potvrzuje náš názor, že centrální banka se postupně blíží k zahájení ústupu od nynější velmi expanzivní politiky,“ uvedli podle agentury Reuters devizoví analytici firmy Action Economics.

ECB začala sazby snižovat loni v říjnu, kdy základní úrok v eurozóně činil 4,25 procenta. S šířícími se dopady finanční krize a hospodářské recese pak banka přistoupila k urychlenému uvolnění měnové politiky a na svém prosincovém zasedání dokonce sáhla ke snížení sazeb o rekordních tři čtvrtě procentního bodu.

Od posledního zasedání bankovní rady ECB statistiky ukazuje na postupné zlepšování hlavních ekonomických indikátorů. Analytici přesto nepočítají s tím, že by ECB začala sazby z minim zvyšovat dříve než začátkem příštího roku. Ještě předtím však banka bude muset vrátit k normálu své refinanční operace, to znamená začít stahovat z peněžního trhu přebytečnou likviditu.

Úrokové sazby zůstávají na miminech ve většině průmyslových zemí světa s výjimkou Austrálie. Na minimu blízko nuly je tento týden nechal americký Fed a dnes i britská Bank of England. Také Česká národní banka včera ponechala základní úrok na rekordním minimu 1,25 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek