EU žádá Turecko o přezkoumání pozvání súdánského prezidenta

06.11.2009
čtk

Evropská unie požádala Turecko, aby přezkoumalo pozvání súdánského prezidenta Umara Bašíra na nadcházející vrcholnou schůzku Organizace islámské konference (OIC) v Istanbulu. Turecký prezident Abdullah Gül však unii obvinil z vměšování. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Turecko usiluje o vstup do unie, zatímco na Bašíra je vydán mezinárodní zatykač.

O unijní žádosti hovořil v Paříži s Reuters činitel tureckého ministerstva zahraničí, který tam doprovází svého ministra Ahmeta Davutoglua.

Turecký prezident však v Ankaře na otázku novinářů na toto téma řekl: Do čeho se (unie) plete? Toto je schůzka pořádaná v rámci Organizace islámské konference. To není dvoustranná schůzka.

Summit organizace, jejímž členem muslimské Turecko je, začne v Istanbulu v pondělí. Súdán už oznámil, že Bašír se jí hodlá zúčastnit.

Zatykač na něho vydal letos Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu kvůli zločinům proti lidskosti a válečným zločinům, jichž se údajně dopustil během konfliktu v západosudánském regionu Dárfúr. Od vydání zatykače cestoval Bašír jen po afrických zemích, které zatykač odmítají.

Turecko neratifikovalo dokument, kterým byl ICC v roce 2002 ustaven. Je však tlačeno k tomu, aby to udělalo a přiblížilo se tak ke standardům EU. Podle obhájců lidských práv má navíc jako člen OSN, z jejíhož podnětu byl soud zřízen, povinnost Bašíra zatknout. Zdroj z tureckého ministerstva zahraničí ale už dříve řekl, že zatčení se neplánuje.

Turecko usiluje o vstup do unie už několik desetiletí. V případě přijetí, k němuž se některé členské země EU stále stavějí zdráhavě, bude jejím jediným většinově muslimským členem. Podobnou výjimkou je v Severoatlantické alianci. V poslední době analytici pozorují známky jeho snah prosadit se ve svém regionu jako silný nezávislý aktér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek