Lavrov kritizoval Polsko, že chce další vojáky NATO

06.11.2009
čtk

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov včera vyjádřil značné překvapení nad prohlášením svého polského kolegy Radoslawa Sikorského, že by Polsko ve střední Evropě přivítalo větší přítomnost sil NATO v rámci strategického spojenectví s USA.

Šéf ruské diplomacie podle agentury Ria Novosti řekl, že žádost polského partnera Sikorského je v rozporu s tím, jak chápe problém bezpečnosti v Evropě Moskva a Varšava.

Sikorski ve středu v Centru pro strategická a mezinárodní studia ve Washingtonu řekl, že poté, co USA revidovaly svůj plán protiraketové obrany v Evropě, potřebujeme určitá strategická ujištění. USA by to měly podle něho zajistit tím, že vyšlou do Polska více než šest amerických vojáků, které tam mají dnes. Ministr řekl, že tato potřeba se ukázala jako jasná poté, co Rusko a Bělorusko uspořádaly minulý měsíc vojenské cvičení se stovkami tanků poblíž polských hranic.

Ruští a běloruští činitelé tvrdí, že cvičení bylo zaměřeno na výcvik ozbrojených sil obou zemí, aby bylo schopny odrazit útok nejmenovaného agresora.

Znám Radoslawa Sikorského. Vždy na mě působil jako zkušený člověk, který chápe procesy probíhající v Evropě. Proto předtím, než budu komentovat jeho výroky, chtěl bych se přesvědčit, jestli to opravdu řekl, cituje Ria Novosti Lavrova.

Sikorski řekl, že když Polsko před deseti lety vstoupilo do NATO, dostalo se Rusku ujištění, že do oblasti nebudou vyslány žádné velké síly NATO. Upozornil ale, že se bezpečnostní situace od té doby změnila. Nikdo si ale tehdy nepředstavoval, že zde nebudou rozmístěny vůbec žádné síly, dodal.

Varšava se chce podílet na revidovaném plánu protiraketové obrany Spojených států, který by měl nahradit nedávno zrušený projekt na výstavbu protiraketového deštníku USA ve střední Evropě, jehož součástí měly být střely v Polsku a radar v České republice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek