OSN požaduje nezávislé vyšetření války v pásmu Gaza

06.11.2009
čtk

Valné shromáždění OSN přijalo ve čtvrtek rezoluci vyzývající Izrael a Palestince k nezávislému vyšetření údajných válečných zločinů spáchaných za nedávné války v pásmu Gazy. Oznámila to agentura Reuters.

Rezoluci navrženou arabskými státy podpořilo 114 členů Valného shromáždění, proti bylo 18 a 44 se hlasování zdrželo. Proti dokumentu, který není právně závazný, se postavilo sedm zemí Evropské unie včetně Česka a podle očekávání USA s Izraelem. Rusko se hlasování zdrželo. Ze zemí EU bylo proti kromě Česka rovněž Německo, Maďarsko, Itálie, Nizozemsko, Polsko a Slovensko.

Česká pobočka organizace Amnesty International vyjádřila nad postojem ČR znepokojení. „Rezoluce Valného shromáždění dává najevo izraelským úřadům i (palestinskému) Hamasu, že musí provést důvěryhodné, nezávislé vyšetřování průběhu konfliktu v Gaze. OSN tak podpořila úsilí o zastavení beztrestnosti za porušování lidských práv. Právě beztrestnost totiž komplikuje dosažení míru mezi Izraelci a Palestinci, řekla ředitelka české pobočky AI Dáša van der Horst.

Goldstonova zpráva

Rezoluce vychází z takzvané Goldstoneovy zprávy, o níž Valné shromáždění diskutovalo od středy. Jihoafrický soudce Richard Goldstone a jeho tým ve zprávě konstatují, že jak Izraelci, tak i Palestinci se během izraelské ofenzivy v pásmu Gazy na přelomu roku dopustili válečných zločinů. Zpráva je ale tvrdší vůči Izraeli, který odmítl spolupracovat s Goldstonem a reagoval podrážděně na jeho závěry.

Izraelská vláda Goldstoneovu zprávu od začátku odmítá jako jednostrannou a nepravdivou a trvá na legitimním právu Izraele na sebeobranu.

Zástupce amerického velvyslance Alejandro Wolff řekl, že rezoluce je chybná v mnoha směrech, včetně toho, že nejmenuje militantní hnutí Hamas, který vládne v Gaze. Požadavek na mezinárodní dohled nad izraelským a palestinským vyšetřováním zločinů je podle něho neúčinný.

Rezoluce vyzývá generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna k postoupení Goldstoneovy zprávy Radě bezpečnosti OSN. Ta by v případě, že Izrael a Palestinci výzvě k nezávislému a hodnověrnému vyšetření údajného porušování lidských práv za války v Gaze nevyhoví, mohla iniciovat i právní kroky a záležitost postoupit Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek