Rasmussen: Země NATO by měly zvýšit pomoc Afghánistánu

06.11.2009
čtk

Všechny členské země Severoatlantické aliance by nyní měly zvážit, jaké další zdroje mohou poskytnout Afgháncům, aby jim pomohly stále více přebírat správu země do vlastních rukou. Řekl to generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen po včerejším jednání nejvyššího rozhodovacího a konzultačního orgánu aliance, Rady NATO.

Rada jednala o dalším postupu v Afghánistánu s ostatními zeměmi, které přispívají do tamní mezinárodní vojenské mise ISAF. Šéf NATO poté ujistil, že státy zapojené do pomoci Afghánistánu hodlají ve svém úsilí pokračovat. Vyzval všechny alianční spojence k další pomoci, ať vojenské, finanční či civilní.

Bruselské sídlo aliance uvedlo, že 43 států zapojených do mise – do které Česko přispívá stovkami vojáků – si vyměnilo názory na priority v době po ukončení volebního procesu v Afghánistánu a před konečným rozhodnutím o další strategii a návazných zdrojích, uvedlo.

S konečným rozhodnutím o dalším postupu v Afghánistánu se čeká na vyjádření USA, jejichž jednotky tvoří naprostou většinu mise. Bílý dům slíbil brzké rozhodnutí a zvažuje vyslání vojenských posil.

Kromě posil do bojů proti ozbrojeným islámským radikálům se hovoří o rozšíření výcviku a vybavení afghánských vládních bezpečnostních sil, o potřebě jmenovat v Kábulu věrohodnou a spolehlivou vládu a o rozšíření a lepší koordinaci civilní části mezinárodního úsilí na pomoc Afghánistánu. V této souvislosti se zdůrazňuje mezi spojenci potřeba regionální spolupráce, zvlášť ve vztahu se sousedním Pákistánem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek