OSN žádá vyšetření války v Gaze

07.11.2009
čtk

Valné shromáždění OSN přijalo ve čtvrtek rezoluci vyzývající Izrael a Palestince k nezávislému vyšetření údajných válečných zločinů spáchaných za nedávné války v pásmu Gazy. Oznámila to agentura Reuters.

Rezoluci navrženou arabskými státy podpořilo 114 členů Valného shromáždění, proti bylo 18 a 44 se hlasování zdrželo. Proti dokumentu, který není právně závazný, se postavilo sedm zemí Evropské unie, mezi nimi i Česká republika, a podle očekávání USA s Izraelem. Rusko se hlasování zdrželo.

Ze zemí EU byly proti kromě Česka rovněž Slovensko, Německo, Maďarsko, Itálie, Nizozemsko a Polsko.

Izrael rezoluci odmítl a kritizoval VS OSN za její přijetí. Dokument je podle dnešní reakce izraelského ministerstva zahraničí zcela odtržen od reality v terénu. Podle tvrzení ministerstva prokázala izraelská armáda při ofenzivě v pásmu Gazy vyšší vojenské a morální standardy než ty státy, které návrh rezoluce předložily.

Navzdory výrazné většině států, které rezoluci podpořily, počet těch zemí, které hlasovaly proti, nebo se zdržely, podle izraelského ministerstva dokazuje, že rezoluce nemá podporu morální většiny.

Česká pobočka organizace Amnesty International vyjádřila nad postojem ČR znepokojení. Rezoluce Valného shromáždění dává najevo izraelským úřadům i (palestinskému) Hamasu, že musejí provést důvěryhodné, nezávislé vyšetřování průběhu konfliktu v Gaze. OSN tak podpořila úsilí o zastavení beztrestnosti za porušování lidských práv. Právě beztrestnost totiž komplikuje dosažení míru mezi Izraelci a Palestinci, řekla ředitelka české pobočky AI Dáša van der Horst.

Rezoluce vychází z takzvané Goldstoneovy zprávy, o níž Valné shromáždění diskutovalo od středy. Jihoafrický soudce Richard Goldstone a jeho tým ve zprávě konstatují, že jak Izraelci, tak i Palestinci se během izraelské ofenzivy v pásmu Gazy na přelomu roku dopustili válečných zločinů. Zpráva je ale tvrdší vůči Izraeli, který odmítl spolupracovat s Goldstonem a reagoval podrážděně na jeho závěry. Izrael od počátku zprávu odmítal jako nepravdivou a jednostrannou a trvá na svém legitimním právu na sebeobranu.

Zástupce amerického velvyslance Alejandro Wolff řekl, že rezoluce je chybná v mnoha směrech, včetně toho, že nejmenuje militantní hnutí Hamas, které vládne v Gaze. Požadavek na mezinárodní dohled nad izraelským a palestinským vyšetřováním zločinů je podle něho neúčinný.

Rezoluce vyzývá generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna k postoupení Goldstoneovy zprávy Radě bezpečnosti OSN. Ta by v případě, že Izrael a Palestinci výzvě k zahájení nezávislého a hodnověrného vyšetření údajného porušování lidských práv za války v Gaze do tří měsíců nevyhoví, mohla iniciovat i právní kroky a záležitost postoupit Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek