Tymošenková: Ukrajina zaplatila plyn z Ruska

07.11.2009
čtk

Ukrajina zaplatila včas za říjnové dodávky zemního plynu z Ruska, ačkoli to bylo mimořádně obtížné. Uvedla to včera ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. Dřívější problémy s platbami vedly ke sporům mezi Moskvou a Kyjevem a k lednovému narušení tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy.

Překážky při placení pohledávek za plyn podle Tymošenkové vytvářeli ukrajinský prezident Viktor Juščenko a ukrajinská centrální banka. Tymošenková je Juščenkovým rivalem v nadcházejících prezidentských volbách, které se na Ukrajině budou konat v lednu. Ruský premiér Vladimir Putin již minulý měsíc varoval, že Juščenko by mohl vyprovokovat novou plynovou krizi.

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz zatím v letošním roce platí za pomoci vlády účty za ruský plyn včas. Vzhledem k ekonomickým problémům Ukrajiny však rostou pochybnosti, zda tomu tak bude i nadále.

Putin tento týden vyzval Evropskou unii, aby Ukrajině na zaplacení ruského plynu půjčila peníze. Unie by podle Putina měla Ukrajině poskytnout alespoň miliardu dolarů, pokud se chce vyhnout opakování problémů kolem tranzitu plynu z Ruska na západ Evropy. Evropa dováží z Ruska asi 20 procent objemu zemního plynu, který spotřebovává. Drtivá většina tohoto objemu se na území EU dostává přes Ukrajinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek