WIIW: Česká ekonomika napřesrok stoupne

07.11.2009
čtk

Hospodářská recese je ve střední a východní Evropě všeobecně hlubší než v západních zemích. V příštím roce tento region nicméně čeká mírné oživení. Vyplývá to podle agentury APA z prognózy Vídeňského institutu pro mezinárodní hospodářská srovnání (WIIW). Česká ekonomika podle této prognózy napřesrok stoupne o 0,5 procenta po letošním propadu o 3,5 procenta.

Ve všech deseti nových členských zemích Evropské unie ze střední a východní Evropy očekává WIIW v letošním roce hospodářský propad v průměru o čtyři procenta. V příštím roce by však měla ekonomika těchto zemí stoupnout minimálně o 0,1 procenta a v roce 2011 dokonce o 2,4 procenta.

To nejhorší snad máme za sebou, uvedl jeden z odborníků WIIW na tiskové konferenci. Nezaměstnanost se nicméně podle WIIW bude v příštím roce nadále zvyšovat. S jejím poklesem institut počítá až v roce 2011.

Největší hospodářské problémy mají ve sledovaném regionu podle institutu pobaltské země. V Litvě a Lotyšsku očekává WIIW v letošním roce pokles ekonomiky o téměř 20 procent a v příštím roce o dalších devět procent.

Polsko by naopak mělo vykázat i v letošním roce hospodářský růst, a to o 0,8 procenta. V příštím roce by mělo tempo polského růstu zrychlit na 1,5 procenta. Na Slovensku čeká WIIW v letošním roce pokles o pět procent a v Maďarsku o 6,5 procenta. V příštím roce by měla ekonomika v obou těchto zemích stagnovat, napsala agentura APA.

Pokles české ekonomiky pro letošek a růst pro příští rok předpokládají i další prognózy. Česká národní banka očekává letos sestup českého hrubého domácího produktu (HDP) o 4,4 procenta a příští rok jeho nárůst o 1,4 procenta. Nejpesimističtější je ve výhledu české ministerstvo financí, letos odhaduje propad o pět procent a příští rok vzestup o 0,3 procenta. Podle Evropské komise by měl český HDP letos klesnout o 4,8 procenta a příští rok růst o 0,8 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek