Češi a Poláci: Odcizené sousedství


Hana Chuka, EUROSKOP, 8. listopadu 2009

Tak blízko sebe a přece tak vzdáleny. Tímto způsobem a s lítostí v hlase ohodnotili dnešní vztahy mezi oběma národy účastníci středeční konference nazvané Česko a Polsko v současné mezinárodní politice – partneři, nebo rivalové?, kterou uspořádala Asociace pro mezinárodní otázky v budově polského institutu v Praze.

V panelu pod vedením Víta Dostála zasedli bývalý ministr obrany a jeden z představitelů Solidarity Janusz Onyskiewicz, protikomunistický aktivista Eugeniusz Smolar, politický analytik EU Piotr Maciej Kaczyński a bývalý ředitel Asociace pro mezinárodní otázky Luboš Veselý. Panelisté se zamysleli nad příčinami česko-polského odcizení, probrali bilaterální vztahy obou zemí i jejich partnerství v EU a NATO a hledali i další možnosti spolupráce.

Onyskiewicz: I za stanného práva byly česko-polské vztahy četnější

Po krátkém úvodu polského velvyslance Jana Pastwy, který u příležitosti dvacátého výročí Sametové revoluce vyzval oba státy k větší spolupráci, promluvil jako první Janusz Onyskiewicz, který ve svém vstupu shrnul nedávnou historii vzájemných vztahů. Ze své disidentské zkušenosti si posteskl, že v dobách normalizace byly česko-polské vazby jak na oficiální tak na opoziční úrovni silnější, a to dokonce i v dobách polského stanného práva (sám Onyskiewicz fungoval v tomto období jako hraniční spojka mezi disenty), čímž narážel na současné absurdní odcizení mezi oběma zeměmi. Uvedl, že ačkoli Češi a Poláci užívají v cestě za společnými cíly stejných prostředků, jejich spolupráce je ve většině případů minimální. Jako příklad zmínil členství v NATO a Evropské unii, kde zavzpomínal, že navzdory založení Visegrádské čtyřky, která měla přípravy koordinovat, bylo největší starostí Čechů případné zpomalení integračního procesu ze strany jejich severních sousedů.

Bývalý český prezident Václav Havel na mezinárodní konferenci Od Solidarity ke svobodě, která se konala 31. sprna v polském Gdaňsku v rámci oslav 25. výročí založení prvních nezávislých odborů v bývalém socialistickém bloku Solidarity.

Dobré vztahy z doby disidentů jsou pryč. Nejvýznačnější člen české protikomunistické opozice Václav Havel na mezinárodní konferenci Od Solidarity ke svobodě, která se konala 31. srpna v polském Gdaňsku v rámci oslav 25. výročí založení prvních nezávislých odborů v bývalém socialistickém bloku Solidarity. Na plakátu za ním nekorunovaná hlava polské opozice Lech Walesa.

Smolar: My Poláci se dokážeme doma dohodnout, na rozdíl od Vás

Jako druhý promluvil Eugeniusz Smolar, který si vzal na mušku působení obou zemí v mezinárodních institucích, když uvedl, že teprve perspektiva členství v NATO a EU dovedla obě země k víceméně nucené spolupráci, jejíž současná úroveň je tak minimální, že zavdává k pochybnostem ohledně existence Visegrádské čtyřky. Dále se pozastavil zejména nad diskontinuitou české diplomacie, kde neopomněl zdůraznit, že v Polsku navzdory mezipartajním neshodám vládne v této oblasti kázeň a konsenzus. Smolar svůj vstup zakončil oceněním polského amerikanismu a přítomnosti Spojených států v Evropě, která je o to důležitější, že unijní zahraniční a bezpečnostní politika je podle něj neakceschopná.

Kaczyński: Pokud Sarkozy naši spolupráci kritizuje, pak víme, že má smysl

Posledním řečníkem panelu byl Piotr Maciej Kaczyński, který si na úvod svého vystoupení neodpustil poznámku o Sarkozyho kritice Visegrádského partnerství, která podle něho představuje hlavní důkaz fungování této středoevropské iniciativy. Aby tomu tak i zůstalo, varoval před arogancí menších členů, i Polska a vyzdvihl budoucí význam Visegrádu jako laboratoře, kde se nový členové EU mohou učit regionální spolupráci. Tímto naznačil, že ačkoli byla aliance původně koncipována jako „přípravka, její význam s dosažením vytouženého členství v euroklubu nezmizel.

Jmenovec polského prezidenta rovněž zhodnotil unijní role obou zemí, když přiznal, že Polsko je někdy obtížný, ale na druhou stranu (rozumějme narozdíl od Prahy) vždy konstruktivní partner a ze své pozice „unijního insidera prozradil, že sedmadvacítka často používá Poláky jako test pro své nové politiky – tedy pokud se iniciativa nelíbí Varšavě, Brusel na ní může zapomenout. Současnou pozici České republiky naopak vykreslil jako žalostnou, zbavenou kredibility a vlivu. Uvedl ale, že zejména v posledně jmenované oblasti mají co vylepšovat všechny nové členské země, zejména pokud jde o stálou přítomnost nejen státních médií a nevládních organizací v Bruselu. Pokud chceme vládnout, je třeba být vidět!

Autor: Hana Chuka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek