ZDAŘILÁ DEMOKRACIE

ZDAŘILÁ DEMOKRACIE
Dějiny Spolkové republiky Německo od jejích počátků až po dnešek
Edgar Wolfrum
Nakladatel Barrister & Principal 2008

Historik Edgar Wolfrum napsal dějiny státu, který vznikl na materiálních i duchovních ruinách poraženého nacistického Německa – totiž Spolkové republiky Německo. I přes některé složité kapitoly jejího vývoje, lze považovat její transformaci a pozdější rozvoj za dobrý příklad úspěšného přechodu k demokracii a vyrovnání s vlastní minulostí. Nebo alespoň za jakési historicky dané maximum možného.

ANOTACE

Kniha Zdařilá demokracie je zajímavým a místy fascinujícím čtením pro ty, kdo mají zkušenost jak s životem v totalitě, tak s návratem demokratických poměrů. Po všech katastrofách, jimiž se německé dějiny prošly, je Spolková republika Německo šťastným příběhem.

V letech studené války se stala kotvou stability, od šedesátých let odstartovala novou dynamiku směřující k otevřené společnosti, zaručila lidem blahobyt a počínaje sedmdesátými lety zvládla řadu krizí lépe než mnoho jiných západních států.

Jakkoliv je Spolková republika Německo jádrem i osou Wolfrumovy knihy, čtenář může vnímat půlstoletí jejích dějin také v celosvětovém a celoevropském kontextu (včetně zajímavých exkurzů na téma budování společné Evropy). Politické události se v knize prolínají s popisem důležitých procesů ekonomických, ale i s významnými proudy v kultuře a šířeji v celé oblasti sociálních vztahů.

Edgar Wolfrum (1960) je profesorem soudobých dějin na univerzitě v Heidelbergu. Vystudoval dějiny, politické vědy, germanistiku a španělštinu. Promoval v roce 1990, v letech 1991–1994 byl vedoucím oddělení pro podporu historického bádání v nadaci automobilové společnosti Volkswagen, habilitoval se v roce 1999.

Edgar Wolfrum: Zdařilá demokracie. Dějiny Spolkové republiky Německo od jejích počátků až po dnešek, vydání první, přílohy: seznam zkratek, poznámky, historický kalendář, tabulky a mapy, jmenný rejstřík; vázaná, 584 stran, Barrister & Principal 2008

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality