Klaus: Armáda slouží k obraně vlasti, mise jsou doplněk

12.11.2009
čtk

Zahraniční mise jsou pro českou armádu jen doplňkem, hlavní roli má obrana vlasti. Řekl to prezident Václav Klaus na velitelském shromáždění české armády.

Česká armáda může mít v očích naší veřejnosti autoritu respekt a podporu, bude-li vnímána jako ozbrojená síla, která primárně a především slouží k obraně naší vlasti, řekl Klaus.

Podle prezidenta má nynější skandál s vojáky v misi ISAF v Afghánistánu, kteří nosili na přilbách symboly jednotek SS, hlubší příčinu. Tou je pojetí armádních jednotek nikoliv jako obránců vlasti, ale jako speciálních jednotek, které mi laici známe z akčních filmů.

V takovém prostředí se pak podle Klause může dařit kultu násilí a tradicím, které s tradicí české armády nemají nic společného.

Klaus míní, že nyní převládá v současnosti u veřejnosti a zřejmě i v armádě samotné pocit, že je budována jako expediční sbor primárně sloužící v zahraničních misích. Tomu prý začíná odpovídat její struktura, vybavení, ale i image u občanů a také způsob přípravy a výchovy vojáků.

Několik stovek českých vojáků v současnosti slouží v mírové operaci KFOR v Kosovu, další vojáci pracují v rámci operace Severoatlantické aliance ISAF v Afghánistánu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek