Medveděv: Moderní Rusko musí překonat závislost na surovinách

12.11.2009
čtk

Oproštění od závislosti na exportu surovin a postavení velmoci „na principiálně novém základu“ jsou podle ruského prezidenta Dmitrije Medveděva nutností. „Změny jsou nevyhnutelné. Jen na nás samých závisí, jaké bude Rusko pro nás, naše děti a vnuky,“ prohlásil Medveděv ve svém druhém výročním poselství, předneseném v Kremlu před členy vlády a obou komor parlamentu.

Prezident připomněl, že dnešní Rusko za své postavení v mnohém vděčí ještě sovětské éře, během které se ze zaostávající agrární země stalo velmocí. Tato zděděná infrastruktura podle Medveděva zastarává.

Nastal čas, abychom my, současné pokolení, řekli své slovo a pozdvihli Rusko na novou úroveň, prohlásil Medveděv a vyzval k modernizaci, založené na demokratických institucích a hodnotách, která by překonala chronickou zaostalost a závislost na surovinách.

Rusko má vsadit na nové technologie, od archaické společnosti přejít ke společnosti aktivních občanů a místo nostalgie a předsudků se ve své vnitřní a zahraniční politice řídit pragmatickými cíly.

Kreml zvýší penze

Potlesk provázely prezidentovy sliby brzkého zvýšení penzí, zajištění bytů pro válečné veterány či vytváření nových pracovních míst pro města závislá na jediném velkém podniku, ve kterých žije na 16 milionů Rusů.

Prezident v projevu podrobněji vyložil své teze, které nastolil již v září v článku Rusko vpřed, zveřejněném v internetovém deníku gazeta.ru. Medveděv, kterému v květnu uplyne polovina funkčního období, se snaží vystoupit ze stínu svého předchůdce Vladimira Putina, kterého většina Rusů stále považuje za nejvlivnějšího politika i po odchodu z Kremlu do čela vlády.

Rozpočet pro zachování sociálního smíru

Analytici a ochránci lidských práv často přiznávají Medveděvovi snahu Rusko demokratizovat. Podle převažujícího názoru ale Medveděvovi chybí skutečná mocenská základna pro zásadní změny státního systému. Nehledě na prezidentovy výzvy k demokratizaci provázely říjnové místní volby podle opozice rozsáhlé falšování ve prospěch vládnoucí strany.

A ačkoliv prezident volá po modernizaci, návrh rozpočtu na příští rok je podle komentátorů zaměřen především na zachování sociálního smíru v situaci, kdy Rusko prožívá největší hospodářské potíže za posledních deset let. Zatímco v Putinově éře ruská ekonomika díky vysokým cenám ropy a plynu prudce rostla, letos se očekává pokles o 7,5 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek