Vysoký turecký důstojník obviněn z protivládního spiknutí

12.11.2009
čtk

Vysoce postavený turecký důstojník byl zatčen na základě obvinění, že je zapojen do údajného armádního spiknutí, které mělo zdiskreditovat vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP). Zatykač na plukovníka Dursuna Ciçeka, který pracoval v generálním štábu armády, vydal ve středu večer istanbulský soud.

Vyšetřování zvýšilo napětí mezi vládou premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a sekulárně orientovanou armádou. Podle tureckých médií chtěla skupina nazývaná Ergenekon vyvolat zásah armády. Ta v posledních desetiletích uskutečnila již čtyři vojenské převraty. Předloni vládě pohrozila, že zasáhne na obranu laického charakteru státu.

Policie zatkla plukovníka generálního štábu

Podle tureckého tisku je plukovník Dursun Ciçek považován za autora dokumentu, který měl destabilizovat vládu a vlivné islámské kruhy. Tento dokument, který očerňuje vládní AKP, v červnu zveřejnil tisk. Popisuje plány jak AKP zdiskreditovat v očích veřejnosti a dosáhnout pádu vlády na základě obvinění, že chtěla islamizovat stát. Ciçek byl již zatčen v létě, ale vzápětí byl propuštěn na svobodu.

Armáda se hájí a vede vlastní vyšetřování

Armáda, která se považuje za strážkyni laického charakteru tureckého státu, oznámila, že zahájila vlastní vyšetřování. Uvedla rovněž, že inkriminovaný dokument je padělek.

První část procesu s osobami obviněnými v případu Ergenekon začala již loni v říjnu, kdy před soudem stanulo 86 osob. Další proces začal letos v červenci; souzeno je 56 osob.

Premiér Erdogan ve víkendovém rozhovoru pro státní televizi TRT prohlásil, že učiní vše pro to, aby ti, kdo se v případu provinili, byli souzeni. Zároveň však dodal, že plně důvěřuje náčelníkovi generálního štábu armády generálu Ilkeru Basbugovi, který se zavázal, že armádu od buřičských živlů očistí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek