AKTUALIZACE: Osvobození mikropodniků od účetních povinností

13.11.2009
Euroskop

Dne 20. října 2009 přijal výbor Evropského parlamentu ECON stanovisko k návrhu směrnice osvobozující mikropodniky od účetních povinností. Stanovisko má charakter doporučení odpovědnému výboru pro právní záležitosti.

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice Rady 78/660/EHS o ročních účetních závěrkách některých forem společností, pokud jde o mikrosubjekty (KOM(2009)83)

1. Legislativní pozadí

Komise návrh směrnice předložila 26. února 2009. Text je revizí směrnice č. 78/660. Jeho cílem je osvobození mikropodniků od povinností v oblasti účetního výkaznictví, které na ně klade současná legislativa Evropské unie. Návrh přesně stanovuje kritéria, na základě kterých je možné mikropodnik definovat, a zavádí jej tak do unijní legislativy. Státům se především dává možnost, nikoliv však povinnost, osvobodit tyto subjekty např. od roční účetní uzávěrky.

Návrh je projednáván dle procedury spolurozhodování.

2. Klíčové obsahové body stanoviska výboru ECON

Výbor ECON přijal velmi skeptické a odsuzující stanovisko k návrhu Komise. Obsahuje především následující názory a výzvy pro odpovědný výbor JURI:

  • Je sporné, zda v případě vyjmutí mikrosubjektů z povinnosti vypracovat a zveřejnit roční účetní uzávěrku opravdu dojde k významnému snížení administrativní zátěže.
  • Komise nespecifikuje nevýhody vynětí mikropodniků z povinnosti zveřejnění účetní uzávěrky.
  • Je-li mikropodnik zapojen do přeshraničního obchodování a jeho obchodní partner bude v zemi, kde nemusí zveřejnit uzávěrku, dojde k tomu, že bude podnik zbaven možnosti zkontrolovat solventnost svého obchodního partnera v zahraničí. Může tedy dojít až k utlumení přeshraničního obchodu. Návrhu chybí, jinými slovy, koherence.
  • Požadavek, aby Komise stáhla svůj návrh a v roce 2010 předložila nový. Zároveň výzva, aby výbor JURI navrhl ve své zprávě zamítnutí návrhu Komise při hlasování na plénu Evropského parlamentu. Výběr JURI by měl dále požadovat všeobecný přezkum čtvrté a sedmé směrnice v oblasti práva společností a snížení administrativní zátěže.
  • Stejně se nezabrání eventualitě, kdy věřitelé a další zúčastněné strany budou požadovat od mikropodniku vypracovanou účetní uzávěrku jako pojistku ještě před tím, než s ním uzavřou obchodní dohodu nebo jim poskytnou úvěr.
  • Nový návrh, který Komise eventuelně předloží v roce 2010, má rozhodně obsahovat posouzení dopadů včetně všech aspektů, odhadů a vyčíslení výhod i nevýhod daného návrhu. Komise by měla brát v potaz všechny osvědčené postupy snižování administrativní zátěže v členských zemích EU.

3. Stav legislativního procesu

Po přijetí v Komisi byl návrh v souladu s procedurou spolurozhodování zaslán Evropskému parlamentu a Radě. V Evropském parlamentu byl spis přidělen výboru JURI, zpravodaji Klaus-Heinerovi Lehnemu. Ten již 20. března 2009 zveřejnil návrh zprávy, o které však výbor zatím nehlasoval. Lehneho návrh je zcela v rozporu se závěry stanoviska výboru ECON (zpravodaj Dirk Sterckx). Zcela jednoznačně totiž vítá návrh Komise a až na dva drobné pozměňovací návrhy s předlohou Komise souhlasí.

Návrh také již projednala Rada, jakkoliv s nezávazným výsledkem. Rozprava v ní se soustředila především na význam navrhované směrnice v širším kontextu procesu zjednodušení čtvrté a sedmé směrnice o právu obchodních společností. Rada v rámci diskuse vyjádřila obavu, zda nepovinná povaha návrhu nepovede ve svém důsledku k roztříštění pravidel v oblasti účetnictví na úrovni EU. Podle návrhu totiž členské státy mohou, ale zároveň nemusejí svoje mikropodniky od účetních povinností oprostit, a hrozí tak riziko rozdílnosti systémů.

4. Očekávaný vývoj

V důsledku velmi rozdílných pozic Komise a zpravodaje výboru JURI na straně jedné a výboru ECON na straně druhé není možné předikovat postoj pléna Evropského parlamentu.

Je ale patrné, že Rada si všimla podobného rizika jako výbor ECON. Z toho je možné vyvozovat, že legislativní proces bude komplikovaný a v případě neústupnosti výboru JURI se patrně neomezí na jedno čtení. Případné řešení lze také spatřovat ve stažení návrhu (ze strany Komise) za účelem jeho přepracování.

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice Rady 78/660/EHS o ročních účetních závěrkách některých forem společností, pokud jde o mikrosubjekty (KOM(2009)83)

Připojené dokumenty: SEC(2009)206, SEC(2009)207

Právní báze: čl. 44 odst. 1 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise: Vnitřní trh a služby

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: JURI (Klaus-Heiner Lehne, EPP)

Odpovědná formace Rady: COMPETITIVNESS

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality