Barroso má zatím do Evropské komise tři ženy

13.11.2009
čtk

Členské státy zatím příliš nevyslyšely přání předsedy Evropské komise Josého Barrosa, aby v nově sestavované Komisi bylo více žen. Naopak, novému sboru hrozí, že zastoupení žen bude ještě menší.

V současné komisi je osm žen. Barroso řekl, že by jich chtěl mít v nové Komisi více. Z 20 nominovaných má ale zatím tři – současnou eurokomisařku Viviane Redingovou z Lucemburska, její kolegyni Andrullu Vassiliuovou z Kypru a také Bulharku Rumjanu Želevovou, píše ve svém aktuálním vydání týdeník European Voice.

Dnes zrovna jsem napsal všem, aby nám také zaslali jako kandidátky ženy, podotkl před časem v Evropském parlamentu šéf výkonného orgánu 27členného bloku, jehož úřad mimo jiné v EU dohlíží na dodržování unijních právních norem a navrhuje nová právní opatření.

Musím říct, že v tomto směru mi poměr mužů a žen v komisi dělá velké starosti, podotkl právě s poukazem na to, že zatím mu státy do komise nabízejí spíš muže než ženy.

Češi navrhli, aby současného eurokomisaře Vladimíra Špidlu nahradil nynější ministr pro evropské záležitosti a někdejší velvyslanec v Londýně či při NATO Štefan Füle.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek