Turecká vláda chce povolit kurdštinu

13.11.2009
čtk

Turecká vláda Recepa Tayyipa Erdogana hodlá vyřešit problém s Kurdy a představila nový plán jak toho dosáhnout. Proti se ostře staví opozice, která vládě vytýká, že kurdským povstalcům příliš ustupuje a ohrožuje jednotu Turecka.

Ministr vnitra Besir Atalay parlamentu sdělil, že vládní plán zahrnuje odstranění všech omezení pro používání kdysi zakázané kurdštiny, ustavuje výbor pro boj proti diskriminaci, obnovení dřívějších kurdských názvů vesnic a ustavení nezávislého organismu, který bude vyřizovat stížnosti Kurdů na bezpečnostní síly.

Používání kurdštiny bez trestu

Kurdští politici budou moci používat svou mateřštinu při předvolebních kampaních, uvedl Atalay. Jde o výraznou změnu v politice, neboť dosud mohli být ti, kdo na veřejnosti mluvili kurdsky, uvězněni.

Iniciativa také obsahuje politická a sociální opatření, která mají povzbudit povstalce ze Strany kurdských pracujících (PKK), aby složili zbraně. Atalay zdůraznil, že vládní iniciativa je mnohem širší a je určena pro všechny občany, aby tak byla rozšířena jejich politická práva a svobody.

Cílem tohoto demokratického otevření není poškodit jednotu našeho státu a národa, ale naopak je zaměřeno na její posílení, uvedl.

Nová turecká ústava ?

Ministr zdůraznil potřebu schválit novou ústavu, neboť ta dosavadní pochází z počátku 80. let, kdy v Turecku byla vojenská vláda. Vyzval všechny politické strany, aby podpořily přípravu nové, pluralitní a svobodné ústavy.

Opoziční poslanci, kteří počátkem týdne, kdy rozprava k vládnímu projektu začala, Atalaye v jeho projevu přerušovali, tentokrát poslouchali mlčky. Ještě dnes se očekává projev premiéra Erdogana.

Dialog s PKK vláda neplánuje

Přímý dialog s PKK, která bojuje proti tureckému státu od roku 1984, Ankara odmítá. Považuje ji za teroristickou organizaci, stejně jako Spojené státy a Evropská unie. Ankara organizaci viní ze smrti 45.000 lidí.

Turecká vláda již dříve posílila některá kulturní práva Kurdů, mimo jiné povolila televizní vysílání v kurdštině a vyučování tomuto jazyku na soukromých školách. V Turecku, především na jihovýchodě, žije 15 milionů Kurdů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek