Rusko má od Slovinska souhlas k výstavbě plynovodu

15.11.2009
čtk

Rusko získalo od Slovinska souhlas k výstavbě plynovodu South Stream, a má tak potřebná svolení od všech zemí. Ruský Gazprom a jeho italský partner Eni si nyní musejí zajistit miliardy dolarů na výstavbu trasy.

Slovinsko bylo pátou zemí, která s Ruskem dohodu o tranzitu plynu podepsala. Trasa obejde Ukrajinu a půjde přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Řecko a Slovinsko do Itálie.

Podepsali jsme potřebné dohody se všemi evropskými partnery, aby se tento projekt mohl dokončit, řekl premiér Vladimir Putin. Smlouvu o spolupráci na trase South Stream s ním podepsal jeho slovinský protějšek Borut Pahor.

Putin tak předběhl snahy Bruselu omezit závislost Evropské unie na ruském plynu a podpis představuje poslední vítězství Kremlu nad konkurenční trasou Nabucco. Tou se unie snaží získat jiný než ruský plyn, a to z kaspické oblasti a Blízkého východu.

Předpokládá se, že výstavba plynovodu South Stream bude stát 19 miliard až 24 miliard eur. Roční kapacita má být 63 miliard metrů krychlových. V provozu má být trasa v roce 2015.

Slovinsko v minulosti podpořilo i trasu Nabucco, která má vést ročně 31 miliard metrů krychlových z kaspické oblasti do Rakouska přes Bulharsko, Rumunsko, Turecko a Maďarsko.

Evropu, která více než čtvrtinu své spotřeby plynu kupuje v Rusku, v lednu zaskočil spor o ceny a způsob dodávek Ruska s Ukrajinou, když na dva týdny zůstali někteří odběratelé v Evropě bez plynu.

Unie se proto snaží závislost na Rusku snížit. Představitelé Gazpromu naopak tvrdí, že závislost Evropy na ruském plynu v následující dekádě vzroste, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek