Premiér Fico míří do Moskvy za Putinem a šéfem Gazpromu

16.11.2009
čtk

Energetika a zejména dodávky ruského plynu během topné sezóny mají být hlavními tématy dnešní návštěvy slovenského premiéra Roberta Fica v Moskvě. Šéf slovenské vlády zde bude jednat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem a poté také s šéfem ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexejem Millerem. Před novináře by oba premiéři měli předstoupit po poledni SEČ.

Fico do Moskvy za Putinem naposledy zavítal počátkem roku, kdy spory mezi Moskvou a Kyjevem připravily evropské odběratele o většinu ruského plynu. Slovensko, které je zcela závislé na dovozu plynu z východu, patřilo k nejpostiženějším zemím. A Putin poslední dobou Evropu opět varuje, že kvůli ukrajinským potížím s platbami by se lednová krize mohla znovu zopakovat.

Na pořad moskevských jednání by se mohla dostat i spolupráce v jaderné energetice, protože Rusko má zájem podílet se na výstavbě nových bloků v elektrárnách Mochovce a Jaslovské Bohunice, či dokončení rozestavěného cyklotronového centra pro výrobu preparátů pro léčbu rakoviny, ruské licence pro slovenské zbrojovky anebo projekt prodloužení širokorozchodné trati z Košic až do Vídně. Jednání mají také připravit dubnovou návštěvu ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Bratislavě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek