Fischer: Van Rompuy a Ashtonová jsou pro Česko dobrou volbou

19.11.2009
čtk

Nový „prezident“ Evropské unie Herman Van Rompuy a unijní „ministryně zahraničí“ Catherine Ashtonová jsou pro Česko dobrou volbou. Novinářům to dnes po skončení summitu EU v Bruselu řekl premiér Jan Fischer. Především Ashtonová prý pomohla Česku během předsednictví EU dojednat mimo jiné smlouvu o volném obchodu s Kanadou.

Ta jména nám plně vyhovují. To jsou všechno lidé, kteří k nám mají blízký vztah. Jsem plně přesvědčen, že všichni mají potenciál a předpoklady ty posty zastávat velice dobře, uvedl Fischer, který má podle svých slov blízko především k Van Rompuyovi, který je podobně jako on sám vzděláním ekonom. Ashtonová má podle něj zase blízko nejen k Česku, ale i k celému regionu střední a východní Evropy.

Právě jméno nové ministryně zahraničí však vzbuzuje v Bruselu rozporuplné reakce, především kvůli její údajné nezkušenosti. Francouzská agentura AFP citovala dokonce nejmenovaného diplomata, který si myslí, že EU ztrácí jmenováním současné britské eurokomisařky pět let jen kvůli tomu, aby měla ve vysoké pozici ženu. Český premiér však podobnou kritiku odmítá.

Vždycky se říká, že někdo nenajde k někomu cestu, že někam pošleme někoho, kdo na to nemá, že si na něj nikdo nenajde čas, že se bude špatně vyjímat na fotkách, že si ho nikdo nedá do mobilu. Já to znám velice dobře, dodal Fischer, jehož jmenování premiérem úřednické vlády letos na jaře bylo původně překvapení, ale během několika měsíců se vypracoval do role nejoblíbenějšího českého politika.

Bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je však k hodnocení Ashtonové podstatně opatrnější. Britka podle něj byla logickou volbou, protože zastupuje jednu z velkých zemí Unie. Uvidíme, jak si povede v této obtížné nové roli, protože je to přece jenom něco odlišného býti komisařka než býti ministrem zahraničí Evropské unie, řekl exministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek