Kosovské koaliční vládě prý hrozí rozpad

20.11.2009
čtk

Kosovská koaliční vláda se dostala do slepé uličky poté, co se vládní Demokratická strana Kosova (PDK) údajně rozhodla odejít z koalice se stranou Demokratický svaz Kosova (LDK). S odvoláním na prohlášení místopředsedy vlády Rameho Manaje o tom dnes informovala agentura Reuters. Podle AP o tom PDK pouze uvažuje a zatím nebylo učiněno rozhodnutí.

Manaj (LDK) agentuře řekl, že obdržel telefonát od dalšího vicepremiéra země, Hajredina Kuciho z PDK. Ten ho prý informoval o nastávajících změnách v koalici.

Kuci mi zatelefonoval a řekl mi, že se rozhodli vytvořit koalici se dvěma dalšími stranami, uvedl Manaj. Požádal mě, abych o tomto rozhodnutí informoval prezidenta (Fatmira Sejdiu) předtím, než se to prezident dozví z médií, dodal. Sejdiu je zároveň lídrem LDK.

PDK své rozhodnutí staví na tom, že LDK se údajně spojila ve volbách starosty s opoziční stranou.

Současná vláda stála při zrodu kosovské nezávislosti, kterou Kosovo loni vyhlásilo na Srbsku. Kosovský parlament schválil jednostranné vyhlášení nezávislosti provincie na Srbsku v únoru 2008. Před pěti dny se v Kosovu konaly místní volby, které byly prvními volbami od vyhlášení nezávislosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek