Polský tisk k volbě šéfů EU: Ohňostroj se nekonal, zvítězil rozum

20.11.2009
čtk

Výběr belgického premiéra Hermana Van Rompuye na post prvního prezidenta Evropské unie a britské eurokomisařky Catherine Ashtonové do funkce unijní ministryně zahraničí je výsledkem hledání ideální rovnováhy. Prohrálo Polsko, které chtělo, aby proces výběru kandidáta na prezidenta byl demokratičtější. Tak dnes hodnotí polský tisk výsledek čtvrtečního bruselského summitu sedmadvacítky.

Podle komentáře v deníku Rzeczpospolita zvítězil německo-francouzský tandem a ženské lobby v Evropské unii. O tom, kdo se hodí na dvě klíčová místa, rozhodovala hlavně stranická příslušnost, země původu a pohlaví, píše Dziennik-Gazeta Prawna. Na to, aby kandidáti představili vlastní vizi Evropy, o což se snažilo Polsko, nebyl prostor, dodává deník.

Méně kritický je komentář listu Gazeta Wyborcza, podle kterého je křesťanský demokrat Van Rompuy pro Polsko i další země střední a východní Evropy bezpečnou volbou, protože Belgie a její politici vždy podporovali takovou evropskou politiku, která byla výhodná pro unijní nováčky. Západoevropské země zase mohou mít radost z toho, že se nebude snažit nikomu vnucovat své politické nápady. Deník připomíná, že se Van Rompuy na belgické politické scéně osvědčil jako schopný vyjednávač, který umí smířit protichůdné zájmy Vlámů a Valonů. A tím, že ve volném čase skládá básně a stará se o vnuka, ukazuje, že je člověk z masa a kostí, a ne nadutý byrokrat, kterých je v Bruselu až moc.

Prezidentem Evropy se stane muž, který na mezinárodní scéně nebude mít co říct, tvrdí o Van Rompuyovi Rzeczpospolita. O Ashtonové zase píše, že ministryní zahraničí se stala žena, která nemá žádné, opakuji žádné zkušenosti v diplomacii. Podle listu Gazeta Wyborcza má ale Ashtonová dvě velké výhody: je to žena a navíc Britka. Bere hlas kritikům, kteří obviňovali Evropskou unii z toho, že je pánským klubem. K tomu pochází z Británie, která si na EU ráda stěžuje, ale zároveň v ní chce mít důležitého představitele.

Podle Dzienniku je úspěchem to, že ve čtvrtek byl vůbec někdo vybrán, protože kdyby se to nepovedlo, bylo by to ještě horší. Ohňostroj se nekonal, v Bruselu zvítězil rozum, míní Gazeta Wyborcza.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek