LN a Právo komentovaly výběr evropského prezidenta

22.11.2009
čtk

Za špatný výběr nesprávných lidí označil včera komentář Lidových novin (LN) výběr prvního prezidenta EU Hermana Van Rompuye a ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonové. Do svého čela si je sedmadvacítka vybrala na čtvrtečním summitu v Bruselu.

EU má ve svém čele člověka, který má za sebou jen o pár měsíců delší premiérskou zkušenost než Jan Fischer. A ministryní zahraničí paní, co neměla za celý život s diplomacií nic společného. Pokud šéfové států chtěli zabránit tomu, abychom byli hrdí na to, že jsme občané unie, lépe to udělat nemohli, píše komentátor LN.

Komentátor Práva k výběru obou evropských představitelů píše: Národní politici velmi dobře vědí, že šedivý konciliantní prezident a šedá ministryně zahraničí, známá akorát tak mezi znalci bruselských poměrů, nijak nezastíní jejich výsadní postavení v Evropské unii. Moci- či slávychtiví premiéři či ministři se nebudou muset ani v budoucnosti cítit jako nějaká ‚béčka‘.

Autor komentáře v Právu rovněž předpovídá, že Van Rompuy a Ashtonová budou spíše servisními techniky moci, nikoli vládci politických soustrojí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek