Albánská opozice žádá přepočítání hlasů červnových voleb

23.11.2009
čtk

Albánská opozice pohrozila, že rozšíří svoje protesty na celou zemi, pokud vláda pravého středu premiéra Saliho Berishi odmítne přepočítat v příštích deseti dnech hlasy z červnových parlamentních voleb. Informovala o tom agentura AFP, podle které již šéf kabinetu zareagoval odmítavě.

Buď Berishova vláda znovu otevře urny, nebo se po celé zemi rozšíří demonstrace. Ty budou trvat až do jeho (premiérova) odstoupení, prohlásil předák socialistické strany Edi Rama po třech dnech demonstrací v Tiraně.

Je to ultimátum: Berisha má pouze deset dní na to, aby se rozhodl, jinak nebude schopen čelit lidovému hnutí, které ho donutí odstoupit, řekl Rama před demonstranty, kteří skandovali Pryč s vládou.

Opozice protestuje v Tiraně od pátku před sídlem vlády, kterou obviňuje ze zmanipulování výsledků posledních voleb.

My se nestáhneme, chceme důkladnou kontrolu voleb z 28. června, aby nové volby nebyly postiženy stejným způsobem, řekl Rama.

Naše odpověď je pevná: nebude žádné nové přepočítávání hlasů, protože výsledky už byly potvrzeny, reagoval Berisha. Urny nebudou nikdy znovu otevřeny, ani na zemi, ani na nebi, tvrdí už několik dní.

Socialisti, kteří podle oficiálních výsledků získali 65 ze 140 parlamentních křesel, neustále kritizují údajné volební podvody a odmítají usednout v parlamentu. Žádají nové přepočítání hlasů v některých volebních obvodech.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě konstatovala zlepšení volebního procesu v Albánii, ale připustila, že během posledního hlasování byl porušen volební zákon.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek