Ashton se ujme funkce příští týden

23.11.2009
Euroskop

Podle dnešního vydání EUobserver vstoupí nová šéfka evropské zahraniční politiky do úřadu příští týden. Catherine Ashton, kterou ve čtvrtek zvolili zástupci EU, působila krátce jako komisařka pro zahraniční obchod.

Jednoho z nejvýše postavených postů v unii by se Ashton měla ujmout ve středu 1. prosince, tedy v den, kdy vstoupí v platnost Lisabonská smlouva. Krátce poté předstoupí před evropské poslance, kteří prověří její znalosti v oblasti zahraniční politiky. Ashton bude kromě této vysoké funkce působit i jako viceprezident Evropské komise.

Reakce na volbu nového šéfa unijní diplomacie byly v evropském parlamentu smíšené. Podle socialistů prokázala Ashton výborné diplomatické schopnosti během jednáních o Lisabonské smlouvě ve Velké Británii. Analytici však často poukazují na fakt, že nemá žádné zkušenosti v oblasti zahraniční politiky. Poprvé by měla Ashton v nové funkci vystoupit začátkem prosince na summitu EU a Ukrajiny. Prvním schůzce ministrů zahraničí by podle nových pravidel měla předsedat 7. prosince.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek