Turecko znepokojují výroky nového prezidenta EU

23.11.2009
Euroskop

Nový prezident EU Herman Van Rompuy oživil obavy Turecka, že jej Evropská unie nebude chtít přijmout. Některá média nového prezidenta EU dokonce označila přímo za antitureckého politika, jak uvedla agentura Reuters.

Poté, co byl Van Rompuy do funkce zvolen, turecká média zveřejnila jeden z proslovů, který je vysoce postavenému evropskému politikovi připisován. Belgický premiér měl prohlásit, že vstup muslimského Turecka do EU bude mít nepříznivý dopad na evropské křesťanské hodnoty. Turečtí politici, kteří by v čele Evropy viděli raději bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, reagovali na zvolení Van Rompuye chladně. „Doufám, že své názory v krátkodobém horizontu přehodnotí. Ale nemůžu být optimistický, prohlásil Suat Kiniklioglu z turecké vládnoucí strany AK.

Podle EUobserver Van Rompuy v roce 2004 na zasedání Rady Evropy řekl, že Turecko není a nikdy nebude součástí Evropy. Na čtvrteční tiskové konferenci belgický premiér k otázce Turecka prohlásil, že jeho osobní názory jsou irelevantní, a že se ve své nové funkci chce ucházet především o co největší shodu členských států.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek