Europoslanci definitivně schválí ochranu internetových pirátů

24.11.2009
čtk

Evropský parlament dnes s největší pravděpodobností schválí reformu telekomunikačního trhu v Evropské unii. Dlouho očekávaná legislativa, jejíž příprava trvala několik let a kterou doprovázela velmi tvrdá jednání, má mimo jiné zaručit Evropanům přístup k internetu. Má je chránit i proti svévolnému „odstřihnutí“ od internetové sítě v případě, že budou nelegálně stahovat hudbu či filmy.

Pokud by jim úřady členských států něčím podobným pohrozily, evropská legislativa jim zaručí právo na vlastní obhajobu. Snahy o svévolné odpojení internetových pirátů od světové sítě se objevovaly především ve Francii. Francouzská ústavní rada sice nakonec podobný návrh zákona schválila, ale o odpojení bude ve zkráceném řízení rozhodovat příslušný soud.

V debatě se šéfem Evropské komise Josém Barrosem se europoslanci budou zabývat i posledním summitem EU z minulého týdne. Lídři členských států na něm zvolili vůbec prvního prezidenta EU, kterým se stane současný belgický premiér Herman Van Rompuy, a unijní ministryni zahraničí, jíž bude současná britská eurokomisařka pro obchod Catherine Ashtonová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek