Komisař Rady Evropy chce posílení vlády práva na severním Kavkazu

24.11.2009
čtk

Komisař Rady Evropy pro lidská práva Thomas Hammarberg dnes vyzval Rusko, aby skoncovalo s beztrestností vládnoucí na severním Kavkazu. Ve zprávě, kterou zveřejnil v sídle rady ve Štrasburku, také kritizoval nedostatečnou efektivnost vyšetřování vražd a zmizení osob v této oblasti. Souběžně byly ze severního Kavkazu ohlášeny dva nové případy vražd představitelů státní správy.

Je nutno neustále usilovat o rozvoj boje proti korupci v soudním systému a v pořádkových silách. Při vyšetřování a procesech by se také měla zajistit ochrana svědků, uvádí se v Hammarbergově materiálu. Podklady pro jeho vypracování poskytla Hammarbergovi jeho zářijová návštěva v Čečensku a Ingušsku. Tyto oblasti ruského severního Kavkazu jsou spolu s Dagestánem nejvíc postiženy násilím, za něž nesou odpovědnost extremistické islámské skupiny i odvetné akce ruských bezpečnostních sil.

Severní Kavkaz ještě nezná stabilitu. Zvlášť znepokojivé jsou zesílená činnost ilegálních ozbrojených skupin, nedostatečně efektivní vyšetřování vražd a zmizení osob a vraždy aktivistů boje za lidská práva, píše Hammarberg. Poznamenává, že v letošním prvním pololetí vedly speciální ruské a čečenské protiteroristické síly v této oblasti přes sto zvláštních operací a že činnost ilegálních ozbrojených skupin se nijak nezmenšila.

Hammarberg zdůrazňuje, že je nutné skoncovat s mimosoudními popravami, vraždami a nezákonným zatýkáním a přestat s kolektivním trestáním rodin předpokládaných teroristů a členů ilegálních ozbrojených skupin. Podle zprávy, která se v tomto bodu opírá o čečenské soudní zdroje, zmizelo v Čečensku v letech 2000 až 2009 beze stopy 3074 lidí.

Na ruském Kavkaze jsou v poslední době prakticky denně hlášeny vraždy úředníků státní správy. Neznámí pachatelé dnes zastřelili v ingušské metropoli Nazrani šéfa jednoho z místních městských správních obvodů. Byl zavražděn před svým úřadem, když se vracel z práce domů. V čečenském hlavním městě Grozném dnes zase neznámí střelci zabili šéfa místní odbočky ruského úřadu pro kontrolu drog.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek