USA prý svůj cíl na omezování emisí oznámí až v Kodani

24.11.2009
čtk

Spojené státy oznámí svůj cíl na snižování emisí skleníkových plynů až na světové klimatické konferenci v Kodani, která se uskuteční od 7. do 18. prosince. Podle tiskových agentur to v pondělí prohlásil nejmenovaný činitel Bílého domu. Tento závazek přitom bude brát v úvahu především požadavky amerického Senátu, který bude schvalovat budoucí klimatickou smlouvu.

Americký prezident Barack Obama se podle tohoto činitele také teprve v následujících dnech rozhodne, zda do dánské metropole osobně odcestuje.

V Kodani měli světoví státníci uzavřít novou klimatickou smlouvu, která nahradí kjótský protokol z roku 1997, jehož platnost vyprší na konci roku 2012. Stále více ale zaznívají hlasy, že se v Dánsku uzavře jen politická dohoda o společných cílech a závazná smlouva bude přijata až příští rok.

Důvodem je neochota některých velkých znečišťovatelů ovzduší zavázat se k razantnímu omezování emisí škodlivých plynů. Z klíčových hráčů už oznámily své plány Evropská unie, Rusko či Japonsko. Evropský blok chce do roku 2020 omezit emise o 20 procent oproti stavu v roce 1990. Pokud by se připojily i další průmyslové mocnosti, je připraven tento závazek zvýšit na 30 procent. Ruský prezident Dmitrij Medveděv minulý týden na summitu EU-Rusko slíbil, že se jeho země pokusí ve stejném období snížit emise o 25 procent. O čtvrtinu chce omezit vypouštění skleníkových plynů také Tokio.

Washington, který kjótský protokol neratifikoval, dosud odmítal stanovit oficiální cíl, aby nevytvářel tlak na Kongres při projednávání návrhu nového emisního zákona. Ten zatím prošel jen Sněmovnou reprezentantů, která v červnu odsouhlasila snížení emisí do roku 2020 oproti stavu v roce 2005 o 17 procent. Předloha je nyní v Senátu. Příslušný senátní výbor minulý měsíc doporučil schválit redukci o 20 procent. Počítá se nicméně, že toto číslo se během projednávání bude ještě měnit.

USA a Čína jsou v současnosti největší znečišťovatelé ovzduší na světě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek