Nová komise: Podle Sarkozyho jednoznačná výhra pro Francii

30.11.2009
Euroskop

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy označil rozdělení postů nových eurokomisařů za výhru Francie a ztrátu pro Velkou Británii, jak v neděli uvedla agentura Reuters. V rozhovoru pro deník Le Monde se francouzský prezident pozitivně vyjádřil k obsazení postu komisaře pro vnitřní trh bývalým francouzským ministrem zahraničí Michelem Barnierem.

Ze své funkce bude Barnier odpovědný za regulaci finančních služeb, což by zahrnovalo i dozor nad těmito službami v největším evropském finančním centru, v londýnském City. Podle Sarkozyho se tímto postem osvědčí francouzská politika ve finanční oblasti.

Francie je považována za zastánce tvrdé regulace a jmenování Bariera komisařem pro vnitřní trh znepokojilo řadu britských politiků a bankéřů, kteří bojují proti přísným pravidlům v oblasti odměn a bonusů.

„Je to poprvé za padesát let, kdy má Francie takto klíčovou pozici. Je to velká prohra Britů, prohlásil Sarkozy. Některé britské finanční špičky se obávají, že Sarkozy sleduje vlastní zájmy a bude chtít využít nového postu v komisi pro přesunutí evropského finančního centra z Londýna do Paříže. Francouzský prezident rovněž prohlásil, že obsazení nového postu šéfky diplomacie Britkou Catherine Ashton bylo méně významnější než bude jmenování Barniera do funkce komisaře. Ashton totiž bude ve svém úřadě pod dohledem francouzského diplomata Pierra de Boissieu, doplnil francouzský prezident.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek