V Portugalsku začal summit iberoamerických států

30.11.2009
čtk

V portugalském přímořském letovisku Estoril začal dvoudenní 19. iberoamerický summit 22 španělsky a portugalsky mluvících zemí na téma Inovace a poznání. Jednání státníků však zatím dominuje situace v Hondurasu.

Přišel čas, aby byl náš dialog provázen efektivnější spoluprací a konkrétními akcemi, prohlásil na úvod vrcholné schůzky portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva.

Na závěr summitu by vedoucí představitelé zemí Latinské Ameriky, Španělska, Portugalska a Andorry měli schválit deklaraci obsahující program vědecké a technologické spolupráce, jejímž cílem bude povzbuzovat inovační projekty ve firmách.

Na okraj oficiálního programu se účastníci pokusí zaujmout společný postoj ke kontroverzním nedělním volbám v Hondurasu, které se konaly pět měsíců po státním převratu, při němž byl svržen prezident Manuel Zelaya.

Honduraské volby byly předmětem živé diskuse již v neděli, kdy se konalo přípravné setkání. Jak oznámil šéf portugalské diplomacie Luís Amado, nepodařilo se na něm dosáhnout konsenzu.

Ještě dnes mají ministři zúčastněných zemí na neformálním setkání diskutovat o rozhovorech mezi Evropskou unií a Mercosurem (Jižní společný trh, jehož členy jsou Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay a přidružení členové Chile a Bolívie), které jsou již několik let na mrtvém bodě.

Podle zdrojů ze španělské vlády, která 1. ledna převezme předsednictví v EU, o toto setkání požádala Jihoamerická celní unie, která tak chce ukázat zájem o oživení jednání s cílem dosáhnout liberalizace obchodu s EU.

Týden před kodaňskou konferencí o ovzduší chtějí španělsky a portugalsky hovořící země rovněž zaujmout společný postoj k oteplování klimatu, ale podle zdrojů z jednotlivých delegací nebyl před začátkem summitu nalezen žádný konsenzus.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek