Východní státy přivítaly větší pravomoci eurokomisaře pro rozšíření

30.11.2009
Euroskop

Východní země, které se zajímají o evropskou politiku, nebo které se dokonce chtějí stát členy EU, potěšila zpráva o postu nového evropského komisaře pro rozšíření. Český diplomat Štefan Fülle, který má mít na starosti tento resort, totiž nepovede jen agendu rozšíření, ale na starosti bude mít i sousedskou politiku.

Podle EUobserver dává spojení těchto dvou důležitých politik a zároveň úzká spolupráce Fülleho se šéfkou diplomacie Ashton naději východním státům jako Gruzie a Moldávie na evropskou budoucnost.

Změna pravomocí je dobrou zprávou především pro země tzv. východního partnerství. Tento projekt byl zahájen českým předsednictvím a sdružuje Ukrajinu, Moldavsko, Gruzii, Bělorusko, Arménii a Ázerbájdžán. První tři země už dokonce zahájily jednání o zařazení na program evropské politiky rozšiřování.

„Spojení rozšíření a sousedské politiky pod jeden resort vnímáme jako velmi pozitivní krok,“ řekl gruzínský ministr pro integraci Georgi Baramidze. Zároveň dodal, že ačkoliv tento posun neznamená automatické členství, dává prostor k dalším jednáním o budoucnosti jeho země v Evropě. Baramidze je spokojen i s obsazením postu českým diplomatem. Štefan Fülle je podle něj vhodným kandidátem na post eurokomisaře a významná je i jeho výborná znalost východního regionu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek