Berlusconiho návštěva prolomila izolaci Běloruska

01.12.2009
čtk

Dlouhodobou izolaci Běloruska od Západu prolomila včera krátká jednodenní návštěva italského premiéra Silvia Berlusconiho v Minsku. Při jednání s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, kterého USA stále nazývají posledním diktátorem v Evropě, se shodli na nutnosti podpořit intenzivnější rozvoj dvoustranných vztahů, hlavně v ekonomické oblasti. Krátce před příjezdem šéfa italského kabinetu schválil běloruský parlament liberalizaci přísného volebního zákona.

Berlusconi je prvním předákem západní země, který přijel do Běloruska od roku 1994, kdy k moci nastoupil Lukašenko. Vztahy mezi bývalou sovětskou republikou a západními zeměmi výrazně ochladly v polovině 90. let, kdy Evropa i USA často kritizovaly porušování lidských práv a demokratických norem v Bělorusku.

Považujeme vaši návštěvu … za výmluvné gesto podpory Běloruska na mezinárodní scéně, řekl Lukašenko. Itálie je pro nás privilegovaný partner v Evropě, dodal na tiskové konferenci s Berlusconim, na níž novináři neměli možnost vznášet dotazy.

Berlusconi a Lukašenko se dohodli na větší podpoře obchodních vztahů mezi oběma zeměmi. Vztahy mezi Itálií a Běloruskem nedosáhly takové úrovně, jakou by měly mít, jsou pod hranicí našich možností, řekl Berlusconi a dodal, že hodlá poslat do Běloruska přední italské podnikatele, protože v Bělorusku jsou podle jeho mínění pro ně velké příležitosti.

Berlusconi nehovořil o vztazích Běloruska a EU nebo lidských právech, ale vrátil zdvořilostní poklonu Lukašenkovi. Lidé vás mají rádi, svědčí o tom výsledky voleb, řekl.

Poslední volby v Bělorusku, prezidentské v roce 2006 a parlamentní v roce 2008, kdy se do zákonodárného sboru nedostal ani jeden člen opozice, označila OBSE i Spojené státy za nedemokratické. EU v reakci na volby uvalila na Bělorusko sankce, patřil do nich i zákaz vydávání víz Lukašenkovi a desítkám dalších běloruských činitelů. Platnost zákazu byla loni pozastavena jako výraz podpory reforem.

Bělorusko, které v poslední době usiluje o sblížení se Západem, schválilo několik hodin před příletem Berlusconiho dodatky k volebnímu zákonu, které vedou k větší liberalizaci.

Běloruští činitelé podepsali dnes memorandum o porozumění mezi běloruskou vládou a italskou strojírenskou firmou Finmeccanica o spolupráci v energetice a dopravě. Podepsána byla i řada dalších dvoustranných dohod, o nichž není nic bližšího známo.

Lukašenko předal Berlusconimu podle agentury ITAR-TASS archivní materiály o osudu italských občanů, kteří byli za druhé světové války v německých zajateckých táborech, protože odmítli bojovat na straně fašistického Německa na území Běloruska. Kromě toho dostala italská strana archivní dokumenty týkající se etnických Italů, kteří byli ve 30. letech pronásledováni na území Sovětského svazu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek