NATO bude jednat o protiraketové obraně a Rusku

03.12.2009
čtk

V sídle NATO v Bruselu začíná dvoudenní zasedání ministrů zahraničí NATO o otázkách protiraketové obrany, vztahů s Ruskem, situace v Afghánistánu a přibližování několika zemí Balkánu k alianci. Předpokládá se, že ministři na jednání přivítají také nový americký přístup k protiraketové obraně. Česko na schůzce zastupuje ministr Jan Kohout.

Washington v září představil plány na změny původně budovaného systému protiraketové obrany. Administrativa prezidenta Baracka Obamy tím ustoupila od plánů předchozího vedení Bílého domu na vybudování prvků protiraketového štítu v Česku a v Polsku. Tyto plány, které počítaly s radarem v Česku a desítkou antiraket v Polsku, v minulosti ostře kritizovalo Rusko, které také nové rozhodnutí Washingtonu uvítalo.

Praha již dala najevo, že má dál zájem spolupracovat s Američany na budování protiraketového deštníku a že zváží, jestli se nedají případné nějaké komponenty toho systému umístit na jejím územím.

Druhý den jednání ministry čeká zasedání Rady NATO – Rusko, kdy se k zástupcům aliančních zemí připojí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek