NATO jedná o posílení jednotek v Afghánistánu

04.12.2009
čtk

Ministři zahraničí zemí Severoatlantické aliance dnes za zavřenými dveřmi hledají možnosti, jak by jejich země vyslyšely žádosti velitelů v Afghánistánu a posílily své jednotky v této násilnostmi sužované zemi.

Podle šéfa britské diplomacie Davida Milibanda by země NATO měly vyvinout maximální úsilí pro posílení své vojenské i civilní přítomnosti v Afghánistánu. Ve hře je podle něj příliš mnoho.

Miliband podobně jako řada dalších aliančních předáků také přivítal novou americkou strategii pro Afghánistán, kterou před několika dny představil prezident Barack Obama a která počítá s navýšením amerických sil v této zemi o 30.000 dalších vojáků. Ti tam mají čelit radikálům z militantního hnutí Taliban.

Kolik vojáků státy pošlou do Afghánistánu?

Washington, který zastupuje ministryně zahraničí Hillary Clintonová, od partnerů očekává, že se k posilování svých jednotek či dalších závazků v Afghánistánu také připojí. Z informací, které mám k dispozici, skutečně řada zemí přijde s navýšením svých kontingentů v Afghánistánu, řekl ve čtvrtek český ministr zahraničí Jan Kohout.

Podle představitelů aliance více vojáků hodlá do Afghánistánu vyslat přes 20 zemí. Otázkou ale je, zda tato navýšení uspokojí velitele v Afghánistánu, kteří chtěli přes 40.000 dalších vojáků a specialistů na výcvik pro armádu či policii. Washington prý očekává, že by další partneři mohli slíbit kolem 7000 dodatečných sil. Podle šéfa aliance Anderse Fogha Rasmussena by mohlo být přislíbeno nejméně 5000 dalších vojáků.

Podle Kohouta by se i ČR měla seriózně zabývat tím, jak k nové strategii USA přispět. Nechtěl ale předjímat, zda to bude rozšířením početního stavu sil nebo třeba zvýšením finančního příspěvku. Připomněl ale, že parlament už schválil zvýšení počtu vojáků pro afghánskou misi pro příští rok na 535, takže se prý české závazky nesníží.

Rasmussen: Afghánistán má přímý vliv na bezpečnost zemí NATO

Rasmussen na úvod dnešního jednání poznamenal, že spojenci v úsilí o stabilizaci situace v Afghánistánu budou pokračovat. Musí to být opravdu týmové úsilí, prohlásil. Podle něj to, co se odehrává v Afghánistánu, má přímý vliv na bezpečnost zemí NATO.

Na jednání jsou kromě zástupců 28 členských zemí aliance i představitelé dalších států z mezinárodních jednotek ISAF, které v Afghánistánu působí. Do jednotek ISAF jsou zapojeny více než čtyři desítky zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek