Nová odzbrojovací dohoda bude podle Ruska dojednána brzy

04.12.2009
čtk

Rusko a Spojené státy jsou blízko uzavření nástupnické dohody o jaderném odzbrojení. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničí, které ale upozornilo, že strany nedosáhnou kompromisu před vypršením platnosti smlouvy START 1 z roku 1991. Ta končí 5. prosince.

Intenzivní práce ruské a americké delegace na přípravě dvoustranné smlouvy o dalším omezení jaderných zbraní, která bude právně závazná, se chýlí ke konci, cituje agentura Interfax z prohlášení ministerstva.

Jednání budou pokračovat i po 5. prosinci

Podle jednoho zdroje z ministerstva, na který se odvolávají ruské agentury, ale ruská a americká delegace, které jednají v Ženevě již šest měsíců, budou pokračovat v konzultacích i po 5. prosinci.

Osmé kolo rusko-amerických konzultací o smlouvě START bude pokračovat po 5. prosinci. Není vyloučeno, že jednání budou trvat ještě několik dní, uvedl tento zdroj.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov se sejde v pondělí v Moskvě s americkou partnerkou Ellen Tauscherovou k pracovní schůzce věnované kontrole zbrojení a mezinárodní bezpečnosti, uvedl tento zdroj.

Prezidenti Ruska a USA Dmitrij Medveděv a Barack Obama pověřili svoje delegace, aby připravily novou dohodu do vypršení platnosti té staré. Mluvčí americké diplomacie Ian Kelly dal v pondělí najevo, že bude obtížné dospět ke kompromisu do tohoto data.

Spojené státy doufají, že návrh smlouvy bude do konce prosince, řekl Kelly. Mezitím se prý snaží s Ruskem najít řešení, jak pokračovat v zajištění kontroly zbrojení mezi vypršením staré smlouvy a vstupem v platnosti nové.

Podpis smlouvy má symbolizovat oživení vztahů

Obě strany se vyjadřují optimisticky o nové smlouvě od červencového summitu Medveděv-Obama v Moskvě. Tam byly stanoveny dva cíle: snížení maximálního počtu jaderných hlavic na úroveň 1500 až 1675 (oproti smlouvě START, kde to bylo maximálně na 2200) a na snížení počtu jaderných nosičů (mezikontinentálních raket, ponorek a strategických bombardérů) na 500 až 1100 na každé straně.

Podpis nové odzbrojovací dohody má symbolizovat oživení rusko-amerických vztahů, které byly zmraženy za vlády předchozího amerického prezidenta George Bushe.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek