Obama a Medveděv možná odzbrojovací dohodu podepíší v Praze

04.12.2009
čtk

Prezidenti Ruska a Spojených států Dmitrij Medveděv a Barack Obama by mohli připravovanou novou odzbrojovací smlouvu podepsat v Praze. Vyplynulo to z nepotvrzených informací diplomatických a novinářských kruhů. Moskva ani Washington se k této otázce zatím oficiálně nevyjádřily.

Nejmenovaný diplomat působící v Moskvě ČTK řekl, že o Praze se uvažuje jako o jedné z variant, kde by mohla být smlouva podepsána. Vše záleží na dalším průběhu jednání. Tisková služba Kremlu Českému rozhlasu sdělila, že kromě Prahy se uvažuje o Helsinkách a Ženevě.

Podle České televize odvolávající se na své nejmenované ruské zdroje by smlouva mohla být podepsána v Praze příští pátek.

MZV: ČR by schůzku bezpochyby zvládla

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Milan Řepka podle serveru iDnes.cz řekl, že o ničem neví. Kdyby Česká republika byla oslovena, bezpochyby by takovou schůzku zvládla, dodal.

Pokud by se oba prezidenti rozhodli tuto smlouvu podepsat v Evropě, Praha by byla logickou volbou. Právě zde prezident Obama představil svou politiku jaderného odzbrojení a tato smlouva by byla zásadním pokrokem ve stejné věci, upozornil předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Oficiální informace o přípravách schůzky ale neslyšel.

Podle jiného českého politika, který je o zahraničně politických otázkách obvykle dobře informován, je konání schůzky v Praze velmi pravděpodobné.

Ruský tisk: USA chtějí podpis před 10. prosincem

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že Rusko a Spojené státy jsou blízko uzavření nástupnické dohody o jaderném odzbrojení. Upozornilo ale zároveň, že strany nedosáhnou kompromisu před vypršením platnosti staré smlouvy START 1 z roku 1991. Ta končí 5. prosince.

Intenzivní práce ruské a americké delegace na přípravě dvoustranné smlouvy o dalším omezení jaderných zbraní, která bude právně závazná, se chýlí ke konci, citovala agentura Interfax z prohlášení ministerstva, které další podrobnosti neuvádí.

Podle jednoho zdroje z ministerstva, na který se odvolávají ruské agentury, ale ruská a americká delegace, které jednají v Ženevě již šest měsíců, budou pokračovat v konzultacích i po 5. prosinci.

V ruském tisku se objevily spekulace, že Bílý dům by si prý přál novou smlouvu podepsat ještě dříve, než Barack Obama převezme 10. prosince Nobelovu cenu za mír, a že Kreml byl ochoten vyjít přání vstříc. Poté se však vynořily spory ohledně kontroly ruských strategických raket na mobilních podvozcích, kterými Spojené státy nedisponují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek