Lublaň se stane domovem evropské energetiky

07.12.2009
Euroskop

Hlavní město Slovinska se na politické mapě Evropy zviditelní. Jak uvedl EUobserver, Lublaň byla totiž vybrána jako centrum unijní Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER). Ta má za úkol rozvíjet evropský trh s elektřinou a zemním plynem.

Podle eurokomisaře pro energetiku Andrise Piebalgse bude hlavní město Slovinska hrát podobnou roli jako Centrální evropská banka, akorát v oblasti energetiky. V rámci Evropské unie bude totiž přijímat důležitá a závazná rozhodnutí. „Známe Brusel, Lucemburk, Štrasburk a Frankfurt. Nyní si musíme zapamatovat i Lublaň, dodal eurokomisař a zdůraznil tak, že energetika má stále větší politický vliv.

Agentura by své povinnosti měla začít naplňovat v březnu 2011. Jejímu ustavení však předcházela vzrušená debata velkých evropských států, které se obávaly, aby nový unijní orgán neomezoval pravomoci vnitrostátních regulačních úřadů. Agentury tak bude mít na starosti především vytvoření sítě evropských pravidel, která by měla pomoci k budoucnosti jednotného unijního trhu na poli energetiky. Mimo jiné bude dohlížet i na spory, které se budou týkat mezinárodních energetických sítí a plynovodů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek