Vláda bude jednat o připravenosti na plynovou krizi

07.12.2009
čtk

Vláda Jana Fischera se dnes na pravidelném zasedání bude mimo jiné zabývat zprávou o připravenosti Česka na případnou další plynovou krizi, senátorským návrhem novely zákona o podmínkách obchodování s emisními povolenkami a projektem ministerstva financí na čerpání dotací z EU. Vyplývá to z programu vlády.

Vláda uložila v říjnu ministerstvu průmyslu vytvořit seznam klíčových prvků a subjektů kritické infrastruktury, které jsou ohroženy dlouhodobým přerušením dodávek plynu, prověřit připravenost na stavy nouze v plynárenství a úpravu Státní energetické koncepce posilující energetickou bezpečnost v oblasti dodávek plynu.

Ministerstvo financí navrhuje vládě schválit projekt na čerpání 500 milionů korun z Evropského sociálního fondu a Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Peníze by MF využilo na školení zaměstnanců daňové správy. S pomocí evropských peněz by měly vzniknout odborné a jazykové vzdělávací programy, vytvořen a zaveden by měl být také systém Elektronické fakturace.

V pondělí by měl kabinet také posoudit senátní návrh zákona, který zmírňuje výrobcům elektřiny a teplárnám pravidla pro přidělování povolenek na emise. Novela prodlužuje termíny pro investice do modernizace výroby, které jsou podmínkou pro získání povolenek. Senátorský návrh dává výrobcům na předložení projektů tři měsíce navíc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek