Začínají jednání o nástupci Kjótského protokolu

07.12.2009
čtk

V dánské metropoli začíná dlouho očekávaná konference OSN o změnách klimatu. Jednat se bude o smlouvě, která by nahradila Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů, jehož platnost vyprší v roce 2012. Účast přislíbili vůdci světových mocností včetně amerického prezidenta Baracka Obamy.

Konference potrvá do 18. prosince a pozvání přijalo více než 100 šéfů států a vlád. Česko vyšle celkem 25 politiků, přičemž závěrečného vrcholného jednání se zúčastní premiér Jan Fischer.

V Kodani by měl být položen základ globální dohodě, která by vstoupila v platnost 1. ledna 2013. Jednání ale zatím brzdí nedořešené spory mezi průmyslově vyspělými a rozvíjejícími se zeměmi. Hlavní otázkou zůstává, jaké limity si státy nakonec stanoví a kolik peněz budou vyspělé ekonomiky ochotny nabídnout rozvojovému světu.

Optimismus vzbudily závazky velkých znečišťovatelů – Číny, Indie a Spojených států – do roku 2020 výrazně omezit produkci skleníkových plynů. Obavy naopak působí vědecký skandál, naznačující manipulaci s daty na podporu teorie globálního oteplování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek