Boj s oteplováním je podle Clintona příležitost

08.12.2009
čtk

O boji proti klimatickým změnám se musí informovat jako o ekonomické příležitosti, a ne jako o lžičce ricinového oleje, který je třeba spolknout. Agentuře Reuters to v pondělí řekl bývalý americký prezident Bill Clinton, který ve funkci prezidenta podporoval Kjótský protokol o snížení emisí skleníkových plynů.

Podle Clintona existuje nebezpečí, že nepodaří-li se na nynější klimatické konferenci v Kodani dohodnout o nástupci Kjótského protokolu, bude příležitost vypořádat se s globálním oteplováním zmařena. Platnost Kjótského protokolu vyprší roku 2012. Clintonův nástupce George Bush k němu odmítl USA připojit.

V Kodani v pondělí začali jednat o dalším společném postupu zástupci 192 zemí. Jednání v Kodani mi dělají starost. Nevíme přesně, kdy se stane to nejhorší, a v takové atmosféře nejistoty je snadné odložit řešení. A to je skutečné nebezpečí, řekl Clinton.

Připomenul, že ze 44 bohatých zemí, které se zavázaly plnit podmínky Kjótského protokolu, se to do roku 2012 podaří pouze čtyřem, totiž Británii, Švédsku, Německu a Dánsku.

Než udeřila hospodářská krize, předčily tyto státy ostatní bohaté země ve vytváření pracovních míst i příležitostí k podnikání a plánovaly udržitelnou energetickou budoucnost. Doufám, že si ti lidé v Kodani nepřestanou uvědomovat fakt, že jsou zde ekonomické příležitosti. Ten problém se předkládá jako lžička ricinového oleje, který je třeba spolknout, a tak to není, řekl Clinton.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek